Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Φεβ 19 2013

ΖΑΜΠΑ: Σενάρια που φοβίζουν τη μειοψηφία…

ΖΑΜΠΑ: Σενάρια που φοβίζουν τη μειοψηφία…
Πολλές φορές έχουμε θέσει το ερώτημα, αν οι ποινές που συχνά επιβάλλουν οι χρηματιστηριακές αρχές στις εισηγμένες εταιρείες, καταφέρνουν τελικά να στηρίξουν ή να πλήξουν τους μετόχους μειοψηφίας…

Με αφορμή λοιπόν το συγκεκριμένο ερώτημα, ας πάμε στην περίπτωση της ΖΑΜΠΑ, μιας εταιρείας με πολύ χαμηλή οικονομική δραστηριότητα, αλλά με μηδενικές τραπεζικές υποχρεώσεις, ταμείο πολύ ανώτερο από την τρέχουσα κεφαλαιοποίηση της εισηγμένης στο ταμπλό του ΧΑ και επίσης με σημαντικότατη ακίνητη περιουσία.

Ενδεικτικά αναφέρουμε, πως στις 30/92012 η ΖΑΜΠΑ διέθετε με τη μορφή μετρητών και ομολόγων της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων 12,3 εκατ. ευρώ, όταν η κεφαλαιοποίησή της στο ΧΑ ανέρχεται μόλις γύρω στα 4,55 εκατ. ευρώ.

Στις 30 Ιουνίου λοιπόν του 2013 κλείνουν δύο χρόνια από τότε που οι χρηματιστηριακές αρχές ενέταξαν την μετοχή στην κατηγορία «χαμηλής διασποράς και ειδικών χαρακτηριστικών», επειδή ο ετήσιος κύκλος εργασιών της υπολείπεται των δύο εκατομμυρίων ευρώ.

Και επειδή τα αποτελέσματα του πρώτου εξαμήνου (που θα δημοσιοποιηθούν στο τέλος Αυγούστου) δεν αναμένεται να εμφανίσουν αξιοσημείωτο κύκλο εργασιών, είναι πολύ πιθανόν πως από το Σεπτέμβριο θα ξεκινήσει η διαδικασία διαγραφής της εισηγμένης από το ΧΑ!

Να σημειωθεί πως στη συγκεκριμένη περίπτωση, η διοίκηση της ΖΑΜΠΑ δεν είναι υποχρεωμένη να προχωρήσει σε Δημόσια Πρόταση προς τους μετόχους μειοψηφίας.

Επίσης δεν υπάρχει καμιά πληροφορία που να λέει πως η διοίκηση θα αποφασίσει «γενναία» επιστροφή κεφαλαίου στους μετόχους (μεγαλύτερη ακόμη και από την τρέχουσα τιμή του τίτλου στο ΧΑ), παρά το γεγονός ότι τα μετρητά λιμνάζουν εδώ και χρόνια στο ταμείο της εισηγμένης.

Άρα λοιπόν, υπάρχει ο κίνδυνος της απόσυρσης των μετοχών της ΖΑΜΠΑ από το ταμπλό, όπου οι μετοχές θα γίνουν έγχαρτες και οι όποιες αγοραπωλησίες θα γίνονται εκτός ταμπλό. Σε ένα τέτοιο καθεστώς διαπραγμάτευσης -και με δεδομένη την έλλειψη ρευστότητας στην οικονομία- πολλοί φοβούνται πως θα υπάρξουν «επιτήδειοι» οι οποίοι θα διαθέτουν την απαιτούμενη ρευστότητα και θα αγοράσουν τις μετοχές των «μικρών» έναντι… πινακίου φακής.

Ποιος αποκλείει μάλιστα, οι «επιτήδειοι» αυτοί να είναι οι ίδιοι οι βασικοί μέτοχοι της εταιρείας;

Και όλα αυτά, εξ’ αιτίας μιας χρηματιστηριακής απόφασης που υποτίθεται πως λειτουργεί προς όφελος των συμφερόντων της μειοψηφίας.

Κάτω λοιπόν από αυτά τα δεδομένα και τα αρνητικά σενάρια που θα μπορούσαν να προκύψουν, μεγάλο ενδιαφέρον θα έχει η επίσημη τοποθέτηση της διοίκησης της ΖΑΜΠΑ είτε κατά την επικείμενη τακτική γενική συνέλευση του Ιουνίου, είτε (γιατί όχι;) ενωρίτερα…

ΥΓ: Να λοιπόν, πώς μπορεί να χάσουν πολλά λεφτά στο ΧΑ, ακόμη και εκείνοι που επιμένουν να τοποθετούνται με βάση την οικονομική λογική και τα θεμελιώδη μεγέθη…

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v