Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Μαρ 11 2013

Υποτιμητική κερδοσκοπία στο ΧΑ;

Υποτιμητική κερδοσκοπία στο ΧΑ;
Δεν προλάβαμε την Παρασκευή να δημοσιεύσουμε την παρατήρηση ενός φίλου για τη Χαϊδεμένος και ακολούθησε σειρά τηλεφωνημάτων από επενδυτές οι οποίοι υποπτεύονται κινήσεις «υποτιμητικής κερδοσκοπίας» σε σειρά μετοχών χαμηλής κεφαλαιοποίησης του Χ.Α. από τους βασικούς μετόχους.
 
Η στήλη θα πρέπει να ξεκαθαρίσει πως δεν έχει κανένα στοιχείο ή σοβαρή πληροφορία που να οδηγεί προς μια τέτοια κατεύθυνση, ωστόσο το βέβαιο είναι πως υπάρχει ένα γενικότερο κλίμα καχυποψίας από μικρομετόχους.

Άλλοι από αυτούς υποστηρίζουν πως οι βασικοί μέτοχοι κρατάνε χαμηλά τις αποτιμήσεις και μέσω «φίλιων χαρτοφυλακίων» βρίσκουν την ευκαιρία να αυξάνουν τη θέση τους αγοράζοντας στα χαμηλά και κάποιοι άλλοι πως οι βασικοί μέτοχοι ενισχύουν αθόρυβα τις θέσεις τους, προκειμένου κάποια στιγμή να μπορέσουν να βγάλουν τις εταιρείες από το ταμπλό.

Τα ονόματα των μετοχών που αναφέρθηκαν ήταν πολλά, ωστόσο εμείς θα αναφερθούμε ενδεικτικά στην περίπτωση της βιομηχανίας συσκευασίας Παΐρης, σημειώνοντας για ακόμη μία φορά πως η απάντηση στο ερώτημα αν μια μετοχή είναι υποτιμημένη ή όχι δεν θα πρέπει να δίνεται από τους δημοσιογράφους. Ξεκινάμε λοιπόν:

Η τρέχουσα χρηματιστηριακή αξία της Παΐρης είναι μόλις 1,2 εκατ. ευρώ, όταν στις 30/9/2012 η λογιστική της αξία ανερχόταν στα 5,7 εκατ. ευρώ (δείκτης P/BV μόλις 0,21).

Η μετοχή δεν έχει επηρεαστεί από το γενικότερο ανοδικό κλίμα του τελευταίου οκταμήνου. Συγκεκριμένα, το τελευταίο εξάμηνο καταγράφει απώλειες 27,5% και το τελευταίο δωδεκάμηνο απώλειες 45%.

Η εταιρεία στο εννεάμηνο του 2012 διατήρησε το μεγαλύτερο ποσοστό των πωλήσεών της (14,7 από 15,7 εκατ. ευρώ) και σημείωσε θετικό EBITDA (αποτελέσματα προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων) ύψους 1,63 εκατ. ευρώ (από 1,79 εκατ. ευρώ). Μάλλον θα πρέπει να είναι η μοναδική εισηγμένη του Χ.Α. που έχει EBITDA μεγαλύτερο από τη χρηματιστηριακή της αξία!

Ακόμη όμως και ο δείκτης EV/EBITDA (χρηματιστηριακή αξία συν καθαρός δανεισμός προς EBITDA) παραμένει ευνοϊκός, αν συνεκτιμηθεί πως ο αριθμητής του κλάσματος υπολείπεται των 13 εκατ. ευρώ και το EBITDA ενός εννεαμήνου (να τονιστεί, όχι ενός έτους) ήταν 1,63 εκατ. ευρώ.

Η Παΐρης εμφάνισε στο εννεάμηνο κέρδη προ αποσβέσεων και μικρή ζημία (171 χιλιάδες ευρώ) λόγω των υψηλών αποσβέσεων και των σημαντικών τόκων που κατέβαλε (630 χιλιάδες).

Οι «οπαδοί» της μετοχής υποστηρίζουν πως η εταιρεία θα μπορούσε να ωφεληθεί έμμεσα από την αναμενόμενη τόνωση της παραγωγής απορρυπαντικών και άλλων βιομηχανικών προϊόντων στην Ελλάδα.

Από την άλλη πλευρά, ο καθαρός δανεισμός της (10,4 εκατ. ευρώ) είναι όλος βραχυπρόθεσμος και ο δείκτης κυκλοφοριακής ρευστότητας είναι αρκετά χαμηλότερος της μονάδας. Ωστόσο, ο δείκτης θα μπορούσε να βελτιωθεί δραστικά σε περίπτωση αντικατάστασης ενός μέρους του βραχυπρόθεσμου δανεισμού σε μακροπρόθεσμο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v