Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Μαρ 12 2013

Σφηνάκια για Nexans, ΑΣΤΑΚ, ΕΧΑΕ και ΕΛΦΙΚΟ

Σφηνάκια για Nexans, ΑΣΤΑΚ, ΕΧΑΕ και ΕΛΦΙΚΟ
ALPHA ΑΣΤΙΚΑ ΑΚΙΝΗΤΑ: Την προηγούμενη εβδομάδα είχαμε απορήσει για το πώς η Alpha Αστικά Ακίνητα σημείωσε τόσο υψηλά κέρδη το τελευταίο τρίμηνο του 2012, ανεβάζοντας τη συνολική της επίδοση στα 7,24 εκατ. ευρώ.

Η απάντηση είναι πως προχώρησε σε προεξόφληση του ομολόγου της Alpha Credit Group που κατείχε στην ονομαστική αξία και στην αγορά ομολόγων του ελληνικού δημοσίου. Στη συνέχεια, η πώληση των ομολόγων του ελληνικού δημοσίου μέσα στην κρίση της απέφεραν χρηματοοικονομικά κέρδη 5,07 εκατ. ευρώ.

Με 48,75 εκατ. ευρώ στις 31/12/2012, η Alpha Αστικά Ακίνητα προτίθεται να εκμεταλλευθεί τη διόρθωση των τιμών που συνεχίζεται, επενδύοντας σε ακίνητα που επιδιώκει να της εξασφαλίσουν σταθερές και εύλογες αποδόσεις.


ΕΧΑΕ: Με βάση το χθεσινό κλείσιμο της ΕΧΑΕ στο ταμπλό (4,70 ευρώ), το σύνολο μερίσματος και επιστροφής κεφαλαίου (0,12 ευρώ) οδηγεί σε ετήσια απόδοση 2,55%.

Να σημειωθεί πως:

Θα διανεμηθεί χαμηλότερο ποσό από τα κέρδη ανά μετοχή (0,18 ευρώ), με αποτέλεσμα να ενισχύεται η καθαρή θέση της εισηγμένης.

Στις 31/12/2012 στο ταμείο της ΕΧΑΕ υπήρχαν 114,448 εκατ. ευρώ, που αντιστοιχούν στο 37,3% της συνολικής κεφαλαιοποίησης στο ταμπλό.

Οι αναλυτές προβλέπουν για φέτος σημαντική άνοδο κερδών για την ΕΧΑΕ, με δεδομένο πως πέρυσι ο όγκος εργασιών το δεύτερο και το τρίτο τρίμηνο ήταν πολύ χαμηλός.


NEXANS HELLAS:
Πολύ κάτω από τη λογιστική της αξία τελεί υπό διαπραγμάτευση η Nexans Hellas, καθώς η τρέχουσα κεφαλαιοποίησή της κυμαίνεται γύρω στα 15,7 εκατ. ευρώ και η καθαρή της θέση στις 30 Σεπτεμβρίου 2012 είχε διαμορφωθεί στα 26,34 εκατ. ευρώ.

Βέβαια, στο όλο θέμα δεν θα αναφερόμαστε καν (σε πολλές εισηγμένες ο δείκτης P/BV είναι χαμηλότερος, ή και πολύ χαμηλότερος της μονάδας), αν δεν μας εξέπλητταν τα οικονομικά αποτελέσματα του τρίτου τριμήνου του 2012.

Ενώ λοιπόν το εννεάμηνο της περασμένης χρονιάς η Nexans Hellas είχε σημειώσει κέρδη προ φόρων και τόκων (EBIT) μόλις 501 χιλ. ευρώ και είχε υποχρεωθεί σε καθαρές ζημίες 509 χιλιάδων ευρώ, ο προσεκτικός παρατηρητής θα αντιλαμβανόταν πως η εικόνα του τρίτου τριμήνου ήταν απρόσμενα θετική.

Δηλαδή, το χρονικό διάστημα Ιουλίου-Σεπτεμβρίου 2012, τα οικονομικά μεγέθη του εισηγμένου ομίλου είχαν αυξηθεί κατακόρυφα:

Κύκλος εργασιών από τα 15,68 στα 37,58 εκατ. ευρώ, EBIT 2,34 εκατ. ευρώ έναντι -371 χιλιάδων ευρώ και καθαρό αποτέλεσμα +1,58 εκατ. ευρώ έναντι ζημιών 467 χιλιάδων ευρώ.

Αναμένονται λοιπόν με ενδιαφέρον τα ετήσια αποτελέσματα της εισηγμένης, προκειμένου να δούμε το αν το «πέταγμα» των οικονομικών επιδόσεων συνεχίστηκε και το τελευταίο τέταρτο του έτους και επίσης αν υπάρχουν προοπτικές για ένα καλύτερο 2013.

Να σημειωθεί πως η Nexans Hellas δεν δανείζεται από τις τράπεζες (άρα δεν τίθεται γι' αυτή ζήτημα ρευστότητας), αλλά οι βραχυπρόθεσμες δανειακές της υποχρεώσεις λαμβάνονται από τον μητρικό όμιλο με μέσο σταθμικό επιτόκιο για το 2012 της τάξεως του 5,08%.


ΕΛΦΙΚΟ:  Εκτός χρηματιστηρίου πλέον η ΕΛΦΙΚΟ, καθώς διαγράφησαν οι μετοχές της από το ταμπλό του Χ.Α. Οι μέτοχοι της εταιρείας θα λάβουν έγχαρτους τίτλους.
 
Όσο για το αντικείμενο δραστηριότητας της εισηγμένης, αυτήν τη στιγμή περιορίζεται στην εμπορία υφασμάτων, την ώρα που γίνονται σκέψεις για κάποια δραστηριοποίηση στο μέτωπο των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και για εκμετάλλευση της ακίνητης περιουσίας της.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v