Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Απρ 11 2013

XA:Ποιος έκαψε τα -σορταρισμένα- δάχτυλά του

XA:Ποιος έκαψε τα -σορταρισμένα- δάχτυλά του
Σε short squeeze οφείλεται μέρος της χθεσινής και προχθεσινής ανόδου του Χ.Α. καθώς όπως ακούμε prop desk ξένης τράπεζας αναγκάστηκε να κλείσει το μεγαλύτερο μέρος θέσης ανοικτών πωλήσεων στον FTSE ASE 25.

Είναι μία ακόμα κλασική περίπτωση όπου οι έχοντες short θέσεις υποχρεώνονται σε άρον-άρον κλείσιμο των θέσεών τους.

To συγκεκριμένο prop desk ήταν και παραμένει ιδιαίτερα δραστήριο στο Χ.Α. μέσω παραγώγων. Έβγαλε μεγάλα κέρδη στην άνοδο και γύρισε short από τα τέλη Φεβρουαρίου, κτίζοντας αξιοσημείωτη θέση.

Αυτή κλείνει, μάλλον βιαστικά, και ως εκ τούτου άτσαλα, κατά τις τελευταίες δύο συνεδριάσεις, προβληματίζοντας την αγορά για τους λόγους που το ωθούν σε αλλαγή στρατηγικής.

Στις αγορές του οφείλεται σε έναν βαθμό και η «εκτόξευση» άνω των 900 μονάδων στο Γενικό Δείκτη στο τέλος της συνεδρίασης. Ο βασικός όμως λόγος ήταν το ισχυρό αγοραστικό ενδιαφέρον στις τράπεζες, και δη στον τίτλο της Εθνικής.

Στα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης (ΣME) του δείκτη της υψηλής κεφαλαιοποίησης λήξεως Ιουνίου, ο καθαρός όγκος χθες «εκτοξεύτηκε» στα 14.126 συμβόλαια, όταν τις προηγούμενες ημέρες μετά βίας οι συναλλαγές ξεπερνούσαν τα 6.000 συμβόλαια (6.536 στις 9 Απριλίου), ενώ μετά από αρκετό καιρό πέρασαν από την κορδέλα πράξεις με 500 ή και αρκετά περισσότερα συμβόλαια.

Ταυτόχρονα, όμως, το discount δεν μειώθηκε αισθητά και παρέμεινε σε υψηλά επίπεδα, της τάξεως του 2,7%, όταν στις αρχές του μήνα ήταν στα επίπεδα του 0,5%-0,8%.

Και η διατήρηση του discount ίσως σημαίνει ότι δεν έχουν πειστεί όλοι για την ανοδική πορεία της αγοράς.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v