Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Απρ 12 2013

Ελλάκτωρ:Η χθεσινή παρουσίαση…πίσω από τις λέξεις

Ελλάκτωρ:Η χθεσινή παρουσίαση…πίσω από τις λέξεις
Διαβάζοντας πίσω από τις λέξεις τη χθεσινή παρουσίαση της Ελλάκτωρ στο Λονδίνο μπορεί εύκολα να συμπεράνει κάποιος πως η πορεία του ομίλου και της μετοχής επηρεάζονται σε μεγάλο βαθμό από την ευρωστία (ή την… «αρρωστία») που θα επιδείξει η ελληνική οικονομία τα επόμενα χρόνια.

Έτσι, το γεγονός ότι η μετοχή τελεί υπό διαπραγμάτευση περίπου μόλις στο 1/3 της λογιστικής της αξίας (967 εκατ. τα ίδια κεφάλαια στις 31/12/2012, στα 324 εκατ. ευρώ η χθεσινή κεφαλαιοποίηση) δείχνει πως η τιμή έχει προεξοφλήσει σε σημαντικό βαθμό ένα σαφώς δυσμενές σενάριο για την οικονομία.

Έχουμε λοιπόν και λέμε. Από τα στοιχεία της παρουσίασης προκύπτουν αρκετά θετικά σημεία, όπως:

• Το 2012 ήταν η δεύτερη συνεχόμενη χρονιά όπου ο όμιλος αύξησε το ανεκτέλεστο υπόλοιπο των έργων του. Έτσι, ενώ από το ιστορικό ρεκόρ των 5,05 δισ. του 2007, το backlog υποχώρησε στα 2,47 δισ. το 2010, το 2011 ανέβηκε στα 3 δισ. και στις 31/12/2012 στα 3,1 δισ. ευρώ.

• Το 2011 μειώθηκε ο καθαρός δανεισμός του ομίλου από τα 855 στα 708 εκατ. ευρώ, ενώ αν δεν υπολογιστούν οι αυτοχρηματοδούμενες συμβάσεις ο καθαρός δανεισμός μειώθηκε το 2012 από τα 596 στα 513,2 εκατ. ευρώ.

• Από τα 3,1 αυτά δισ. ευρώ, τα 52% αφορούν έργα εκτός Ελλάδος. Επίσης, από αυτά τα 3,1 δισ. ευρώ, περίπου το 1,16 δισ. ευρώ είναι «κολλημένο»: πρόκειται για ένα έργο 647 εκατ. στο Ομάν και για τις δύο αυτοχρηματοδοτούμενες οδικές συμβάσεις της Ολυμπίας Οδού και του Αυτοκινητοδρόμου Αιγαίου (Μαλιακός-Κλειδί), για τις οποίες η κυβέρνηση λέει πως θα ξεκινήσουν το πρώτο φετινό εξάμηνο.

• Τα καθαρά κέρδη του 2012 διαμορφώθηκαν στα 11,8 εκατ. ευρώ. Τα αυτοχρηματοδούμενα έργα απέφεραν κέρδη 17,2 εκατ. ευρώ, ο κατασκευαστικός τομέας 7,2 εκατ. ευρώ, ο τομέας του περιβάλλοντος 7 εκατ. ευρώ, η αιολική ενέργεια 3 εκατ. ευρώ, ενώ αντίθετα ζημιογόνος ήταν η δραστηριότητα του real estate και οι λοιπές δραστηριότητες.

• Στο κομμάτι των ΑΠΕ, ο όμιλος κατείχε στις 31/12/2012 μονάδες συνολικής ισχύος 154 ΜW, ενώ στο στάδιο της κατασκευής βρίσκονται μονάδες ισχύος 76 MW.

Πάμε τώρα στα αρνητικά:

• Μπορεί στο κατασκευαστικό κομμάτι να αναμένεται βελτίωση του όγκου εργασιών, ιδίως αν ξεμπλοκάρουν τα έργα, ωστόσο όπου μπλέκεται το ελληνικό Δημόσιο υπάρχει αβεβαιότητα ως προς το πότε θα ξεμπλοκάρουν τα έργα, το πότε θα πληρωθούν τα άλλα δημόσια έργα κ.λπ.

• Αν και στο κομμάτι των ΑΠΕ προβλέπεται και εδώ σταδιακή άνοδος εσόδων, ο φόρος αλληλεγγύης που επιβλήθηκε είναι τσουχτερός και η αγορά θεωρεί αβέβαιο κατά πόσον αυτός θα σταματήσει να επιβάλλεται με τη μία ή την άλλη μορφή και μετά τον Ιούνιο του 2014.

• Επίσης, η τρέχουσα οικονομική κρίση πολύ πιθανόν να πλήξει τόσο την κερδοφορία των αυτοχρηματοδούμενων έργων (Αττική Οδός, Γέφυρα Ρίου-Αντιρρίου) όσο και άλλες δραστηριότητες του ομίλου όπως για παράδειγμα το real estate.

Τέλος, αστάθμητος παράγοντας είναι το ύψος των επιτοκίων, όπως αυτό θα διαμορφωθεί στο μέλλον. Με τον δανεισμό του ομίλου να υπερβαίνει το 1,5 δισ. ευρώ, κάθε μεταβολή των επιτοκίων κατά 1% σημαίνει συν/πλην 15 εκατ. ευρώ στα προ φόρων κέρδη, δηλαδή περίπου στο 25% των προ φόρων κερδών του 2012…

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v