Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Απρ 24 2013

Σφηνάκια για ΕΤΕ-ακίνητα και μείωση στους ΕΦΚ

Σφηνάκια για ΕΤΕ-ακίνητα και μείωση στους ΕΦΚ
ΕΤΕ - ΑΚΙΝΗΤΑ: Ενδιαφέρον για την εξαγορά επαγγελματικών ακινήτων που έχουν μακροχρόνιες μισθώσεις ή ακόμη και ολόκληρης ΑΕΕΑΠ εκδηλώθηκε, όπως ακούμε στο ΤΑΙΠΕΔ, από αμερικανικό επενδυτικό χαρτοφυλάκιο.

Το ΤΑΙΠΕΔ ειδοποίησε την Εθνική Τράπεζα για το ενδιαφέρον των Αμερικάνων, αλλά το ενδιαφέρον του fund μάλλον ατόνησε, καθώς δεν απάντησε μέχρι στιγμής στην κρούση που έγινε αρμοδίως.


ΜΕΙΩΣΗ ΕΦΚ - ΔΑΝΙΑ:
Με σύμμαχο και τη Δανία θα επιδιώξει η κυβέρνηση να πείσει την τρόικα να επιτρέψει και μικρή μείωση των Ειδικών Φόρων Κατανάλωσης σε καύσιμα και δευτερευόντως σε τσιγάρα και ποτά.

Βασικό επιχείρημα της ελληνικής πλευράς ήταν και παραμένει η κάμψη της κατανάλωσης που προκαλεί η υπέρμετρη αύξηση των ειδικών φόρων, με χαρακτηριστικότερο παράδειγμα τη βίαιη συρρίκνωση που σημειώθηκε φέτος το χειμώνα στην κατανάλωση καυσίμων.

Στην ίδια λογική, η Δανία προχωράει, αυτές τις ημέρες, με συμφωνία κυβέρνησης και αντιπολίτευσης, στην κατάργηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης επί των αναψυκτικών καθώς κρίθηκε τελικώς ότι το μέτρο μειώνει την κατανάλωση, επιδεινώνει τις συνθήκες ύφεσης (η οικονομία συρρικνώθηκε κατά 0,7% στο δ΄ τρίμηνο του 2012) και προκαλεί έξαρση του διασυνοριακού εμπορίου, χωρίς να έχει αποφέρει τα αναμενόμενα οφέλη για τη δημόσια υγεία.

Ειδικότερα, η άρση του φόρου από την 1η/1/2014 θεωρείται ότι θα τονώσει την αγορά και την απασχόληση στη Δανία, συμβάλλοντας στη δημιουργία 5.000 θέσεων εργασίας, ενώ δεν εκτιμάται ότι θα λειτουργήσει επιβαρυντικά για τη δημόσια υγεία, καθώς μέχρι σήμερα δεν έχει τεκμηριωθεί η αποτελεσματικότητα του φόρου στο πεδίο αυτό.

Μετά από αυτά, άντε να σταματήσει ο Στουρνάρας τον Βενιζέλο, ο οποίος μετά το αίτημα μείωσης του ΦΠΑ, κάτι που έχει ήδη υποσχεθεί η τρόικα, θέτει και θέμα μείωσης του ΕΦΚ στα καύσιμα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v