Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Απρ 29 2013

Ο... στοιχειωμένος διαγωνισμός της Βεύης

Ο... στοιχειωμένος διαγωνισμός της Βεύης
«Εξαντλήθηκε η υπομονή μας να ζούμε μέσα στη φτώχεια λόγω της ανεργίας στην περιοχή μας», φωνάζουν με επιστολή τους στο ΥΠΕΚΑ οι πρόεδροι τριών κοινοτήτων της Φλώρινας, λόγω της συνεχιζόμενης απραξίας με το λιγνιτωρυχείο της Βεύης, που συνεχίζει να παραμένει κλειστό πάνω από μία δεκαετία, και ενώ το τοπικό εργοστάσιο της ΔΕΗ, ο ΑΗΣ Μελίτης, υπολειτουργεί λόγω έλλειψης τοπικού λιγνίτη.

Αρκεί να πούμε ότι ο διαγωνισμός του ΥΠΕΚΑ για παραχώρηση της εκμετάλλευσης του συγκεκριμένου λιγνιτωρυχείου ξεκίνησε στην πρώτη κυβέρνηση Καραμανλή, στη δεύτερη κυβέρνηση δεν έγινε τίποτε, επαναλήφτηκε από την κυβέρνηση Παπανδρέου, έμπλεξε στο ΣτΕ και η εκκρεμότητα παραμένει με την κυβέρνηση Σαμαρά.

Δηλαδή, ενώ υπάρχουν ενδιαφερόμενοι επενδυτές που έλαβαν μέρος σε δύο διαγωνισμούς, κατατέθηκαν προσφορές και το ορυχείο είναι απαραίτητο για τη λειτουργία της πιο σύγχρονης λιγνιτικής μονάδας της ΔΕΗ, κυριαρχούν η απραξία και εισαγωγές λιγνίτη από την Τουρκία, με τον τοπικό πληθυσμό να λιμοκτονεί.

Αξίζει να διαβαστούν όσα αναφέρει η επιστολή των προέδρων των τοπικών κοινοτήτων Μελίτης, Αχλάδας, Λόφων, Βεύης και Σκοπού του ακριτικού νομού Φλώρινας, προς τον υφυπουργό ΠΕΚΑ Ασημάκη Παπαγεωργίου.

«Ασφαλώς και γνωρίζετε τις άθλιες, από άποψη οικονομοτεχνική και περιβαλλοντική, συνθήκες λειτουργίας του ΑΗΣ Μελίτη Ι, ασφαλώς και γνωρίζετε ότι σχεδιάστηκε να λειτουργήσει με λιγνίτη Βεύης και Αχλάδας, ασφαλώς και γνωρίζετε ότι το λιγνιτωρυχείο Βεύης δε λειτούργησε μέχρι σήμερα, μάλιστα διαβάζουμε ότι θα παραμείνει ανενεργό για τουλάχιστον άλλα 5 χρόνια στα πλαίσια της μικρής και μεγάλης ΔΕΗ και ότι το λιγνιτωρυχείο της Αχλάδας πνέει τα λοίσθια.

Ασφαλώς και γνωρίζετε ότι παρά το ότι τα κοιτάσματα λιγνίτη στην Ελλάδα φτάνουν τα 3 δισ. τόνους, με τις ευλογίες της
ΔΕΗ και του υπουργείου (νυν ΥΠΕΚΑ και τέως ΥΠ.ΑΝ.), εισάγεται λιγνίτης από τρίτες χώρες. Ασφαλώς και γνωρίζετε ότι τροφοδοτείται με καύσιμο σχεδόν κοπριά από τα λιγνιτωρυχεία Αμυνταίου με λιγνίτη θερμογόνου δυνάμεως κάτω των 1.000 kcal/kg.

Ασφαλώς και γνωρίζετε ότι το κακό μείγμα του καυσίμου κάνει πάρα πολύ κακό στην απόδοση του σταθμού, στην έκλυση καρκινογόνων σωματιδίων και ακόμα στην ύπαρξη του ίδιου του σταθμού, που είναι σαν καζάνι έτοιμο να σκάσει.

Αυτό που δε γνωρίζετε και σας πληροφορούμε σχετικά είναι ότι:

α) Εξαντλήθηκε η υπομονή μας να ζούμε μέσα στη φτώχεια λόγω της ανεργίας στην περιοχή μας,

β) Να ζούμε μέσα στην κοροϊδία, στηρίζοντας το ΥΠΕΚΑ και η
ΔΕΗ κάποιους εκτός της περιοχής μας να εισάγουν λιγνίτη στο νομό μας, ακόμα και από το εξωτερικό, για να καεί δίπλα στα σπίτια μας, ενώ υπάρχουν τεράστιες ποσότητες λιγνίτη στην περιοχή μας και

γ) Το κυριότερο, να υποβαθμίζεται το περιβάλλον που ζούμε και να καταστρέφεται η υγεία μας από την κάκιστη λειτουργία του ΑΗΣ Μελίτη Ι, που βρίσκεται δίπλα και μέσα στα σπίτια μας, λόγω των επικίνδυνων εκπομπών ρύπων, αποτέλεσμα του κακού μείγματος καυσίμου.

Διατηρώντας ακόμα την ψυχραιμία και την υπομονή μας, περιμένουμε άμεση λύση στα παραπάνω προβλήματα.

Τέλος, σας γνωρίζουμε ότι η εξάντληση της υπομονής μας θα συνοδευτεί με Εξώδικη δήλωση κατά παντός υπαιτίου από πολίτες της περιοχής αυτής, οι οποίοι τουλάχιστον ως φορολογούμενοι έχουν έννομο συμφέρον απαιτήσεων αναλογικής αποζημίωσης».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v