Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Απρ 26 2013

Σφηνάκια για Eurobank και ΑΕΔΑΚ τραπεζών

Σφηνάκια για Eurobank και ΑΕΔΑΚ τραπεζών
ΤΡΑΠΕΖΕΣ-ΑΜΟΙΒΑΙΑ: Η δραστική συγκέντρωση των τραπεζών μέσω των εξαγορών και απορροφήσεων στοιχείων ενεργητικού δημιουργεί μικρό πονοκέφαλο στις Ανώνυμες Εταιρείες Διαχείρισης Αμοιβαίων Κεφαλαίων (ΑΕΔΑΚ).

Με τον αριθμό των τραπεζών να μειώνεται, οι διαχειριστές των Διαχείρισης Διαθεσίμων (Money Market) υποχρεώνονται να ανοίξουν νέους καταθετικούς λογαριασμούς σε άλλες τράπεζες για να βάλουν τα λεφτά τους.

Το πλαίσιο απαγορεύει στα Διαχείρισης Διαθεσίμων να καταθέτουν πάνω από το 20% του ενεργητικού τους σε μια τράπεζα. Επομένως χρειάζεται να διαθέτουν πέντε τουλάχιστον καταθετικούς λογαριασμούς σε διαφορετικές τράπεζες.

Η πώληση της Εμπορικής, της Γενικής, της Κύπρου, της CPB, της Ελληνικής και της Millennium και η διάσπαση και πώληση της ΑΤΕ μείωσαν σημαντικά τον αριθμό των τραπεζών.

Επιπρόσθετα, γεννάται θέμα αν οι τράπεζες, η διοίκηση των οποίων ορίζεται από το ΤΧΣ (νέο Τ.Τ., νέα Proton), θεωρούνται ομόσταυλες ή ανεξάρτητες.

Για να αντιμετωπίσουν πάντως τη νέα κατάσταση κάποιες ΑΕΔΑΚ άνοιξαν ήδη καταθετικούς λογαριασμούς σε αυτόνομες τράπεζες όπως η Αττικής. Άλλες πάλι δεν έκαναν καμία κίνηση προς το παρόν.

Προφανώς, στηρίζονται σε μια ευρεία ερμηνεία του πλαισίου. Το θέμα είναι τι λέει η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς.


EUROBANK: Την παραίτησή του θα υποβάλει τυπικά μετά τη διενέργεια της γενικής συνέλευσης της 30ής Απριλίου το Δ.Σ. της Eurobank. Αφού, δηλαδή, εγκριθεί από τους μετόχους η ανακεφαλαιοποίηση της τράπεζας κατά 100% από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

Το Ταμείο μπορεί θεωρητικά να προχωρήσει σε ολική αλλαγή του Δ.Σ. της τράπεζας, καθώς θα αποκτήσει μετοχές με πλήρη δικαιώματα ψήφου.

Ακούμε, όμως, ότι θα διατηρήσει τον βασικό κορμό του υφιστάμενου management, το οποίο και θα αναλάβει να τρέξει το restructuring plan και να βρει εν συνεχεία ιδιώτες για να αγοράσουν ποσοστό από το Ταμείο.

Αλλαγές, βέβαια, θα υπάρξουν καθώς η ΕΤΕ θα πάψει να αποτελεί τον μεγαλομέτοχο της Eurobank και επομένως δεν θα έχει εκπροσώπηση στο Δ.Σ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v