Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Απρ 26 2013

Πειραιώς: Τα bonus από Κύπρο και η Millennium

Πειραιώς: Τα bonus από Κύπρο και η Millennium
Όπως δήλωσε η διοίκηση της Πειραιώς στην τελευταία γενική συνέλευση, με την οποία αποφασίστηκε η αύξηση κεφαλαίου ως 7,33 δισ. ευρώ (ως 733 εκατ. με μετρητά), η pro forma καθαρή θέση του ομίλου, μετά και τις τελευταίες εξαγορές, ανέρχεται σε 800 εκατ. ευρώ.

Το γύρισμα από αρνητική σε θετική καθαρή θέση επήλθε ως αποτέλεσμα των εξαγορών των κυπριακών τραπεζών και της Millennium.

Στην περίπτωση της εξαγοράς των στοιχείων ενεργητικού των εν Ελλάδι υποκαταστημάτων των κυπριακών τραπεζών, η Πειραιώς ενέγραψε υπεραξία ύψους 980 εκατ. ευρώ, καθώς πλήρωσε 524 εκατ. ευρώ και αγόρασε κεφάλαια 1,5 δισ. ευρώ.

Ταυτόχρονα, όμως υπάρχει και η διαφορά μεταξύ του δυσμενούς σεναρίου της Pimco και του αντίστοιχου της BlackRock.

Το ενεργητικό των εν Ελλάδι υποκαταστημάτων των κυπριακών τραπεζών πουλήθηκε με υψηλότερες προβλέψεις σε σχέση με αυτές που εκτιμά το δυσμενές σενάριο της BlackRock.

Πρόκειται για διαφορά 2,5 δισ. ευρώ την οποία χρεώθηκαν οι κυπριακές τράπεζες και από την οποία επωφελείται η Πειραιώς.

Το αν αυτό το όφελος αναγνωρισθεί άμεσα θα κριθεί εν πολλοίς από την οριστική αποτίμηση του μεταβιβασθέντος χαρτοφυλακίου την οποία έχει αναλάβει ήδη ελεγκτική εταιρεία. Με βάση αυτήν την αποτίμηση, θα κινηθεί λογικά και ο ορκωτός.

Επιπρόσθετα, η Πειραιώς ενίσχυσε ήδη κατά περίπου 400 εκατ. ευρώ την καθαρή της θέση, από την περαιτέρω αναγνώριση του αναβαλλόμενου φόρου, η οποία θα φανεί από τα αποτελέσματα α΄ τριμήνου.

Τέλος, η Πειραιώς ενισχύει την καθαρή της θέση κατά περίπου 400 εκατ. ευρώ από το deal με την BCP για τη Millennium. Και αυτό γιατί δίνει 1 εκατ. ευρώ για να αγοράσει μια τράπεζα με κεφάλαια 400 εκατ. ευρώ (υπεραξία 399 εκατ. ευρώ).

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v