Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Απρ 25 2005

Η αποθέωση του... ”αυτοελέγχου”



Πρόσφατα υπέπεσε στην αντίληψη της στήλης το εξής περίεργο. Διεξάγονται έλεγχοι εταιριών, όχι με ξεκάθαρη και επίσημη εντολή τρίτων (π.χ. των αρμοδίων αρχών) αλλά με εντολή –επί της ουσίας την εντολή δίνει αυτός που... πληρώνει και προσλαμβάνει- των ιδίων των επιχειρηματικών φορέων!!!.

Στη περίπτωση της Veterin η μετοχή τέθηκε σε αναστολή επειδή σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΧΑ ” η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς διαπίστωσε ότι η εταιρία αδυνατεί μέχρι σήμερα α) να πληροφορήσει επαρκώς το επενδυτικό κοινό ως προς τη διάθεση 11,4 εκατομμυρίων ευρώ για εξαγορές εταιριών και για συνεργασίες οι οποίες δεν φαίνεται να τελεσφόρησαν στο σύνολό τους και β) να πληροφορήσει το επενδυτικό κοινό για την προοπτική διεκδίκησης από την εταιρία των εν λόγω κεφαλαίων σε περίπτωση που οι εν λόγω εξαγορές ή συνεργασίες δεν πρόκειται να πραγματοποιηθούν”.

”Επισημαίνεται ότι η εταιρία προέβη κατόπιν σχετικού ερωτήματος της Κεφαλαιαγοράς, σε ασαφή ανακοίνωση για την τύχη του εν λόγω ποσού και δεν προσκόμισε επαρκείς εξηγήσεις ούτε παρουσίασε τα σχετικά παραστατικά κατά τον έλεγχο που διεξήγαγε στη συνέχεια η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς”.

Στη συνέχεια η Veterin προσέλαβε νέο γενικό διευθυντή τον κ. Ευάγγελο Καλπία, στον οποίο εκχωρήθηκαν ”ευρείες εξουσίες διαχείρισης των εταιρικών υποθέσεων”.

Ο ίδιος, σύμφωνα με ανακοίνωση της εταιρίας ”Μετά την ανάληψη των καθηκόντων του ενημέρωσε την Διοίκηση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς ότι, αποφάσισε τη διενέργεια συνολικού και εις βάθος ελέγχου του συνόλου των εταιρικών υποθέσεων”.

Ειδικότερα, όπως αναφέρεται,προς τον ανωτέρω σκοπό, ανετέθη ο οικονομικός έλεγχος της Εταιρείας σε ανεξάρτητο διεθνή ελεγκτικό οίκο. Παράλληλα με τον οικονομικό έλεγχο η διενέργεια του νομικού ελέγχου της Εταιρείας ανατέθηκε σε δικηγορική εταιρεία.

”Μετά την ολοκλήρωση των ανωτέρω ελέγχων”, συνεχίζει η ανακοίνωση, ”η οποία αναμένεται να λάβει χώρα εντός των δύο (2) προσεχών εβδομάδων, η Εταιρεία θα ενημερώσει αμελλητί το επενδυτικό κοινό, την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και το Χ.Α. για τα πορίσματα που θα εξαχθούν, προκειμένου να επιτύχει την κατά το ταχύτερο δυνατό άρση της αναστολής διαπραγμάτευσης της μετοχής της Εταιρείας στο Χ.Α”.

Κι εδώ τίθεται το ερώτημα. Τα όσα ενδεχομένως έγιναν στη Veterin έγιναν... ερήμην των βασικών μετόχων, που προφανώς προσέλαβαν τον κ. Καλπία, που με τη σειρά του προσέλαβε τους εξωτερικούς ελεγκτές;

Ή μήπως κάποιοι βασικοί μέτοχοι θεωρούν ότι... άλλοι βασικοί μέτοχοι έκαναν ”παιχνίδι”. Διότι το βέβαιο είναι πως ότι έχει γίνει στη Veterin, καλό ή στραβό, δεν έγινε από κάποιο... ”μάνατζερ” που στη συνέχεια έφυγε.



Γιατί λοιπόν η Επιτροπή, που έβαλε σε αναστολή τη μετοχή, δεν ζήτησε εκείνη διαχειριστικό έλεγχο, όπως δύναται, αφού η εταιρία δεν μπόρεσε να προσφέρει τις απαιτούμενες εξηγήσεις;

Δεν φοβάται το ενδεχόμενο ”σύγκρουσης συμφερόντων” στη διαδικασία που αναφέραμε παραπάνω;

Το λέμε και το ξανάλεμε, ότι ”η γυναίκα του Καίσαρα δεν οφείλει μόνον να είναι τίμια, αλλά και να φαίνεται τίμια”!!!

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v