Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Απρ 28 2005

Εισηγμένες: ”Καταπέλτης” τα πρόσθετα στοιχεία

Πραγματικός καταπέλτης τα ”πρόσθετα στοιχεία” που έδωσε στη δημοσιότητα χθες το Χ.Α. με επίκεντρο την αναμόρφωση των ετήσιων αποτελεσμάτων, βάσει των παρατηρήσεων που έχουν κάνει οι ορκωτοί.

”Χαίρε βάθος αμέτρητον” σε πληθώρα εταιριών, ενώ εξαιρετικό ενδιαφέρον έχουν και οι ανακοινώσεις ορισμένων εξ αυτών.

Τον πλήρη πίνακα με τις διαφορές μεταξύ δημοσιευμένων και αναμορφωμένων αποτελεσμάτων (και ιδίων κεφαλαίων βεβαίως βεβαίως) μπορείτε να τον εξετάσετε αναλυτικά στο σχετικό ειδησεογραφικό θέμα του euro2day.gr.

Εμείς, πάντως, θα δώσουμε μια αισιόδοξη ”νότα”. Σε αρκετές περιπτώσεις τα αποτελέσματα και τα ίδια κεφάλαια που θα παρουσιάσουν οι εισηγμένες κάνοντας χρήση των Διεθνών Λογιστικών Προτύπων θα είναι καλύτερα από τα αναμορφωμένα.

Προσέξτε το για να μη γίνει καμιά... παρεξήγηση. Καλύτερα από τα αναμορφωμένα, όχι από τα... δημοσιευμένα!

Κι αυτό διότι στην περίπτωση ”στρατηγικών συμμετοχών”, αλλά και σε ορισμένες αποσβέσεις, ο χειρισμός με βάση τα ΔΛΠ ευνοεί τις εταιρίες.

H ΙΜΑΚΟ, οι ορκωτοί και η Nitro Music

Παράδειγμα ”τρανταχτής” διαφοράς μεταξύ δημοσιευμένων και αναμορφωμένων αποτελεσμάτων αποτελεί –μεταξύ άλλων φυσικά- η εταιρία ΙΜΑΚΟ του πασίγνωστου κ. Πέτρου Κωστόπουλου.

Η εταιρία παρουσίασε κέρδη προ φόρων ύψους 1.641.342 ευρώ, με αποτέλεσμα να πληρώσει φόρους 602.000 ευρώ στο Ελληνικό Δημόσιο. Με βάση τη δημοσιευμένη λογιστική κατάσταση τα ίδια κεφάλαια είναι 13,3 εκατ. ευρώ, ενώ οι υποχρεώσεις ανέρχονται σε μόλις 26,3 εκατ. ευρώ. Σημειωτέον ότι τόσο ο τζίρος όσο και τα κέρδη εμφανίζονται αυξημένα σε σχέση με το 2003.

Όλα καλά λοιπόν;

Ναι, αν δεν ληφθούν υπ’ όψιν οι παρατηρήσεις των ορκωτών.

Με βάση τις οποίες τα κέρδη γίνονται... ζημίες ύψους 14.000 ευρώ προ φόρων και 698.000 ευρώ μετά από φόρους, διαφορές φορολογικού ελέγχου και αμοιβές διοικητικού συμβουλίου, ενώ τα ίδια κεφάλαια πάνε από τα 13 στα... 3 όταν οι υποχρεώσεις παραμένουν στα 26 εκατ. ευρώ!

Η ίδια εταιρία σε επιστολή της προς το Χ.Α. αποφεύγει να δώσει σαφή εκτίμηση για το πώς θα επηρεάζονταν τα αναμορφωμένα αποτελέσματα με βάση τα ΔΛΠ.

Ωστόσο, καθιστά σαφές ότι εξετάζει τη λύση και εκκαθάριση της θυγατρικής εταιρίας NITRO MUSIC A.E. (αφού συντρέχουν και θα συντρέχουν και με βάση τα ΔΛΠ οι λόγοι εφαρμογής των άρθρων 47 και 48 του νόμου περί Ανωνύμων Εταιριών - τα ίδια κεφάλαια είναι λιγότερα από το 1/10 του μετοχικού κεφαλαίου).

Aντιθέτως, δηλώνει ότι σκοπεύει να ”σώσει” τη θυγατρική Π. Εκδοτική που βρίσκεται σε αντίστοιχη θέση.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v