Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Μαϊ 13 2005

Οι ελληνικές τράπεζες πωλούν το χρήμα... ακριβά!

Στο σημερινό φύλλο της εφημερίδας ”ΜΕΤΟΧΟΣ” θα έχετε την ευκαιρία να διαβάσετε (με... λεπτομέρειες) κάτι που οι περισσότεροι Έλληνες τραπεζίτες αρνούνται κατηγορηματικά.

Στην Ελλάδα πληρώνουμε το... χρήμα σημαντικά ακριβότερα από το μέσο όρο των κατοίκων της ευρωζώνης. Κοινώς, είτε ως ιδιώτες είτε ως επιχειρηματίες δανειζόμαστε με όρους δυσμενέστερους από τους λοιπούς κατόχους του... ευρωνομίσματος.

Αυτό δε ισχύει σε κάρτες, σε καταναλωτικά - στεγαστικά δάνεια, σε δάνεια μικρομεσαίων, ακόμη και σε δάνεια των μεγάλων επιχειρήσεων!

Η έρευνα έγινε από την Τράπεζα της Ελλάδος και έρχεται να επιβεβαιώσει ότι η κατάσταση που είχε διαπιστώσει προ ετών ο τότε διοικητής κ. Παπαδήμος (με αποτέλεσμα να δημιουργήσει αντιδράσεις στο εγχώριο τραπεζικό κύκλωμα) απλώς... συνεχίζεται!!

Άλλωστε, η ΤτΕ δεν είναι η μόνη που διαπιστώνει το ”φαινόμενο”. Ο οργανισμός Fitch, που αξιολογεί τα credit ratings των τραπεζών, διατύπωσε χθες με... διπλωματικό και λακωνικό τρόπο την ίδια επισήμανση.

Κατ’ αρχήν σημειώνει την ύπαρξη ”μεγάλων περιθωρίων (σ.σ. κέρδους) έναντι των πελατών” και στη συνέχεια κάνει λόγο για ”αναμενόμενη σταδιακή σύσφιξη του καθαρού επιτοκιακού περιθωρίου (net interest margin - ή αν θέλετε πιο λαϊκά η... ”ψαλίδα” ανάμεσα στα επιτόκια καταθέσεων και τα επιτόκια χορηγήσεων από την οποία κερδίζουν οι τράπεζες) καθώς η τραπεζική αγορά θα ωριμάζει.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v