Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Ιουλ 18 2005

Το θέμα της ”Διεθνούς” και της ”Κύριας” αγοράς

Το γεγονός ότι η διοίκηση του ΧΑ προχωρά σε μια ανακατάταξη των αγορών εντός της Σοφοκλέους, είναι σίγουρα βήμα προς την σωστή κατεύθυνση, ένα βήμα που θα έπρεπε να έχει γίνει από καιρό, δεν έγινε όμως διότι οι προηγούμενες ”αρχές” δεν ήθελαν να σπάσουν αυγά για να φτιάξουν... ομελέτα.

Εν τούτοις τα όσα ανακοινώθηκαν περί 80 εταιριών στην ”Διεθνή Αγορά” φαίνεται να είναι ”πρώτες σκέψεις”, για να ξεκινήσει ο...προβληματισμός.

Κατ’ αρχήν το σύνολο των εταιριών με κεφαλαιοποίηση άνω των 100 εκατ. ευρώ (ένα πρώτο κριτήριο για μια τέτοια κατηγοριοποίηση) δεν ξεπερνά τις 86 εταιρίες, με βάση το κλείσιμο της Παρασκευής (πλην εταιριών επενδύσεων και άλλων που βαίνουν προς απορρόφηση).

Που σημαίνει ότι δεν θα υπάρχει ουσιαστικά περιθώριο για συνεκτίμηση στοιχείων, όπως η διασπορά και η εμπορευσιμότητα, που αναμένεται να παίξουν σημαντικό ρόλο!!!

Από την άλλη πλευρά μια κατηγοριοποίηση αυτού του είδους θα δημιουργούσε σοβαρά προβλήματα κυρίως στο δείκτη FTSE-80, καθώς άλλες μετοχές του θα ανήκαν ενδεχομένως στη Διεθνή Αγορά και άλλες στην Κύρια, με διαφορετικό ωράριο διαπραγμάτευσης και εντελώς διαφορετικό... prestige!

Οπότε πρέπει να αλλάξει σύνθεση κι ενδεχομένως ”ρόλο” ο συγκεκριμένος δείκτης.

Δεν μπορεί επίσης να μην αναφερθεί ένα ακόμη σημαντικό μειονέκτημα.

Σχεδόν όλες οι εισηγμένες που ΔΕΝ θα είναι στη ”Διεθνή Αγορά” θα βράζουν πλέον χοντρικά στο ίδιο καζάνι.

Κι αυτό μάλλον είναι άδικο για μια πληθώρα εταιριών που μπορεί να μην έχει την απαιτούμενη κεφαλαιοποίηση, πλην όμως μπορεί να έχει άλλα πολύ καλά στοιχεία.

Κατά συνέπεια, το όλο θέμα χρειάζεται πολύ σκέψη και ενδεχομένως σημαντική συμβολή και από την πλευρά άλλων συντελεστών της αγοράς.

Γι αυτό και δεν μπορούμε παρά να επικροτήσουμε την πρωτοβουλία του ΧΑ να συγκροτήσει επιτροπή για την αναμόρφωση του κανονισμού με τη συμμετοχή εκπροσώπων από όλους τους φορείς, ώστε να μελετηθεί – σε σύντομο, ελπίζουμε, χρονικό διάστημα - το όλο θέμα.

Προϋπόθεση βεβαίως είναι τα μέλη αυτής της επιτροπής να μην ακολουθήσουν την τακτική της προάσπισης στενών συντεχνιακών συμφερόντων.

YΓ: Δεν θα ήταν καθόλου κακή ιδέα να μελετηθεί εκτενώς, απ’ όλους- περιλαμβανομένων και των εισηγμένων- ο τρόπος λειτουργίας του Χρηματιστηρίου της Ιταλίας και ιδίως της τελευταίας αγοράς που δημιούργησαν οι Ιταλοί.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v