Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Ιουλ 19 2005

Η UBS και οι τιμές-στόχοι... ασανσέρ για ΕΜΠΟΡΙΚΗ

Θα συμφωνήσετε μαζί μας ότι δεν είναι συνηθισμένο φαινόμενο να έρχονται e-mails διαμαρτυρίας από απλούς επενδυτές-χρήστες του euro2day για μια έκθεση διεθνούς επενδυτικού οίκου.

Συνέβη όμως με την τελευταία έκθεση της UBS για την Εμπορική, με την οποία ”έτσι απλά” η τιμή-στόχος ανέβηκε κατά περίπου... 100% (σε σχέση με τον στόχο έως και την 8η Ιουλίου - μετά πήγε στα 19,17 ευρώ και τώρα στα 33,20)!

Οι αναλυτές της UBS παραθέτουν τα στοιχεία και τις απόψεις τους στο κείμενο της έκθεσης δίδοντας μεγάλη βαρύτητα στα (εκτιμώμενα) κατ’ αυτούς κέρδη του... 2007. Με όσα λένε μπορεί κάποιος να διαφωνήσει ή να συμφωνήσει.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον, όμως, έχουν τα... ψιλά γράμματα που περιλαμβάνει κάθε έκθεση πλέον, λόγω της νομοθεσίας στο εξωτερικό (που ήλθε τώρα και στη χώρα μας), με τα λεγόμενα disclosures.

Εκεί, μεταξύ άλλων, η UBS αναφέρει ότι:

Η ίδια ή συνδεδεμένες με αυτήν εταιρίες έχουν συμμετάσχει στη αναδοχή αξιών της Εμπορικής ή συνδεδεμένων με αυτήν εταιριών τους τελευταίους 12 μήνες και έχουν λάβει σχετικές αμοιβές.

Επίσης -κι αυτό είναι πιο σημαντικό- ”αναμένουν να λάβουν ή προτίθενται να επιδιώξουν αμοιβές (από την Εμπορική) για υπηρεσίες επενδυτικής τραπεζικής μέσα στο επόμενο... τρίμηνο”!

Και ακόμη, ότι η UBS Securities LLC ή/και η UBS Capital Markets LP ”μαρκετάρουν” (!) μετοχές της Εμπορικής, ενώ η ίδια η UBS και οι συνδεδεμένες με αυτήν εταιρίες ”ενδέχεται” να έχουν στην κατοχή τους ”σημαντικά non-equity χρηματοοικονομικά συμφέροντα” την ημέρα έκδοσης αυτού του report!

Αυτά τα ολίγα, για να ξέρουμε κι εμείς (κι εσείς) τι γίνεται.

Όσο για τις τιμές-στόχους που έχει βγάλει διαχρονικά η UBS για την Εμπορική, το ψάξαμε στο site της και σημειώνουμε ότι τον Οκτώβριο του 2004 η τιμή-στόχος ήταν στα 24,42 ευρώ (με τη μετοχή να πέφτει από τα 17 προς τα 13,5 ευρώ), στη συνέχεια ο στόχος κατέβηκε στα 23,17 ευρώ (και η μετοχή άρχισε να ανεβαίνει προς τα 21), ενώ μετά ο στόχος πήγε στα 25 ευρώ (τιμή που δεν έπιασε τότε η μετοχή, φτάνοντας ως τα 22).

Τον Φεβρουάριο του 2005 η τιμή-στόχος πήγε στα 15,97 ευρώ (ενώ η τιμή είχε πέσει ΗΔΗ από τα 22 στα 19,60 ευρώ, για να φτάσει τελικά στα 16,55 ευρώ) και μετά η τιμή άρχισε πάλι να ανεβαίνει (από τον Απρίλιο, φτάνοντας στα 24 ευρώ) χωρίς μεταβολή από πλευράς τιμής- στόχου.

Μετά ο στόχος ανέβηκε στις 7/7 στα 19 ευρώ, ενώ χθες η τιμή- στόχος ”εκτοξεύτηκε” στα 33 ευρώ!

Αυτά τα ολίγα όσον αφορά στις τιμές-στόχους της UBS για την Εμπορική, που διαχρονικά περισσότερο θυμίζουν... ”ασανσέρ” (κι αυτό χωρίς να λάβουμε υπ’ όψιν μας εκείνο το ”9άρι” ευρώ του 2002-2003, που έγινε 15 και μετά... 25 ευρώ το 2004)!

Ωστόσο, θα θέλαμε πολύ να μάθουμε τι μετοχικές θέσεις έχουν στην Εμπορική τώρα που μιλάμε (και πριν βγει η έκθεση, ενόσω δηλαδή η τιμή-στόχος ήταν στα 16 ευρώ) όχι μόνον η ίδια ή συνδεδεμένες με αυτήν εταιρίες, αλλά και... πελάτες της ίδιας και των συνδεδεμένων εταιριών της!

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v