Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Ιουλ 22 2005

H ανησυχητική… ψυχραιμία των επενδυτών!

Η στήλη πρόσεξε το αποτέλεσμα στην πρόσφατη ”δημοσκόπηση” του euro2day για τις πιθανές επιπτώσεις από το τρομοκρατικό χτύπημα στο Λονδίνο.

Η απόλυτη πλειοψηφία όσων έλαβαν μέρος (54,21%) απάντησε ότι ”δεν θα έχει σημαντικές επιπτώσεις”, ενώ μόλις το… 8% απάντησε ότι θα επιφέρει σημαντική πτώση των τιμών στις μετοχές.

Η στάση αυτή ”εξηγεί” την αταραξία που πράγματι επιδεικνύουν οι αγορές απέναντι στο - πρωτοφανές σε έκταση για τα δεδομένα της Βρετανίας - πολύνεκρο γεγονός.

Βραχυπρόθεσμα, η πλειοψηφία έχει σχεδόν πάντα δίκιο. Μεσοπρόθεσμα, όμως, σπανίως επιβεβαιώνεται. Τουναντίον, οι αγορές ανεβαίνουν όταν η πλειονότητα των συμμετεχόντων ”φοβάται” και αρχίζουν την κάθοδό τους σε περιόδους γενικευμένης ευφορίας.

Ίσως το τραγικό συμβάν του Λονδίνου θα πρέπει να μας απασχολήσει περισσότερο όχι σε σχέση με τις άμεσες επιπτώσεις του, αλλά με αυτά που σηματοδοτεί.

Ύστερα από μια μακρά περίοδο ”καταδίωξης”, η τρομοκρατία απέδειξε ότι μπορεί να επιφέρει πλήγματα στην καρδιά του καπιταλισμού, στην πιο ”αυστηρά” προστατευόμενη πρωτεύουσα της Ευρώπης, και ότι κάθε άλλο παρά έχει εξουδετερωθεί.

Προς την ίδια κατεύθυνση οδηγούν και οι -ευτυχώς αποτυχημένες- βομβιστικές ενέργειες, που έγιναν μόλις χθες στο Λονδίνο.

Στο Ιράκ η πληγή είναι ανοικτή και στάζει αίμα καθημερινά… Ήδη υπάρχουν φωνές μέσα στις ίδιες τις ΗΠΑ που ζητούν την αποχώρηση, έστω σταδιακά, των αμερικανικών δυνάμεων.

Remember Vietnam;

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v