Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Ιουλ 21 2005

Διεθνής αγορά: Γιατί ΔΕΝ βγαίνουν τα... νούμερα!

Εξαιρετικά... ζόρικη αποδεικνύεται η κάλυψη των κριτηρίων κεφαλαιοποίησης και εμπορευσιμότητας που φαίνεται να έχουν τεθεί, έστω και ”κατ’ αρχήν”, για την οροθέτηση της νέας Διεθνούς Αγοράς του Χ.Α.

Σύμφωνα με στοιχεία της Merit Χρηματιστηριακής, κεφαλαιοποίηση άνω των 100 εκατ. ευρώ και εμπορευσιμότητα άνω του 20% σε ετήσια βάση έχουν σήμερα μόλις... 61 εταιρίες, εκ των οποίων θα πρέπει να αφαιρεθούν η Τράπεζα της Ελλάδος (δεδομένου ότι δεν είναι μια ”κανονική εισηγμένη”, τόσο από πλευράς καταστατικού όσο και από πλευράς ροής εσόδων και καταβολής μερισμάτων), αλλά και οι δύο επενδυτικές που θα συγχωνευθούν με τράπεζες, δηλαδή η ΠρόοδοςΣ και η ΕΘΝΕΧ. Μας μένουν λοιπόν... 58.

Και πάμε στους... αναπληρωματικούς ή, αν προτιμάτε, στους υποψήφιους. Εδώ περιλαμβάνονται κατά τη Merit δύο κατηγορίες: Εταιρίες με κεφαλαιοποίηση άνω των 100 εκατ. ευρώ με εμπορευσιμότητα από 15% και πάνω, καθώς και εταιρίες με κεφαλαιοποίηση από 80 εκατ. ευρώ και πάνω και με εμπορευσιμότητα από 20% και πάνω.

Στην πρώτη περίπτωση υπάρχουν 11 και στη δεύτερη άλλες 12, εκ των οποίων, όμως, μάλλον θα πρέπει να αφαιρεθούν οι επενδυτικές Arrow, Εξέλιξη και Ανδρομέδα. Άρα, μας μένουν 9+11=20 εταιρίες.

Οπότε το... ”γενικό σύνολο”, ακόμα και αφού συμπεριληφθούν αυτές οι κατηγορίες υποψηφίων, με ”ελαστικότερα” κριτήρια, ανέρχεται σε... 78 εταιρίες. Ούτε καν 80!!!

Εμείς το επαναλαμβάνουμε. Όσα ελέχθησαν, ελέχθησαν για να ξεκινήσει επιτέλους η επί της ουσίας συζήτηση (στην οποία είναι γνωστό από καιρό ότι αντιδρά μια άκρως συντηρητική και ”παλαιομοδίτικη” δράκα εισηγμένων, η οποία θέλει να διατηρήσει αμφίβολης έως... ανύπαρκτης αξίας κεκτημένα).

Τίποτα περισσότερο και τίποτα λιγότερο. Θα υπάρξει μεγάλη ”σύνθεση” απόψεων προτού καταλήξουμε στην τελική νέα μορφή των αγορών!

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v