Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Νοε 16 2005

MARFIN: Πέρα από την αύξηση των κερδών...

H αύξηση των αποτελεσμάτων της MARFΙΝ στο 9μηνο ξεπέρασε τις προσδοκίες, με ποσοστό ανόδου… 270%, μετά την αφαίρεση των φόρων και των δικαιωμάτων μειοψηφίας. Το συγκεκριμένο ποσοστό προφανώς θα απασχολήσει τους τίτλους του οικονομικού Τύπου.

Ωστόσο, ιδιαίτερη σημασία έχει κι ένα άλλο, σαφώς λιγότερο προβεβλημένο ποσοστό, που αφορά τη συσχέτιση κόστους και εσόδων.

Πρόκειται για το λεγόμενο cost/income ratio, το οποίο διαμορφώθηκε στο 9μηνο σε 41,8%, ποσοστό ιδιαίτερα χαμηλό για τα ελληνικά δεδομένα και ”αξιοζήλευτο” για αρκετές από τις μεγάλες τράπεζες.

Σημειώνουμε, προς επίρρωση των ανωτέρω, το εξής παράδειγμα. Με τον αντίστοιχο δείκτη στο 42,7% για τις ελληνικές δραστηριότητες και σε 46,3% σε ενοποιημένο επίπεδο, η Εurobank όχι απλώς ξεχωρίζει για τα ελληνικά δεδομένα αλλά και συγκαταλέγεται στις πιο αποτελεσματικές τράπεζες σε πανευρωπαϊκό επίπεδο

Για να είμαστε βέβαια δίκαιοι, η αύξηση του μεγέθους (κυρίως στη λιανική τραπεζική) πολλές φορές οδηγεί σε άνοδο του συγκεκριμένου δείκτη.

Κι από την άλλη βέβαια αυξάνονται τα ”επαναλαμβανόμενα έσοδα”, καθώς και η απόδοση των ιδίων κεφαλαίων, όπου η MARFIN εξακολουθεί να υστερεί σε σχέση με τις πιο αποτελεσματικές από τις μεγάλες τράπεζες, παρότι έχει σχεδόν αγγίξει πλέον το για πολλούς ”κρίσιμο” όριο του 15%.

Σε κάθε περίπτωση, αυτό που δείχνουν τα αποτελέσματα της MFG είναι: πρώτον ότι η μεταγραφή έμπειρων στελεχών κορυφής -όπως ο εκ της HSBC προερχόμενος κ. Χειλαδάκης- φέρνει αποτέλεσμα.

Και δεύτερον, ότι ο όμιλος είναι πλέον ”ώριμος” για τα επόμενα βήματα, μέρος των οποίων ήδη παρακολουθούμε, μέσω των ανακοινώσεών του.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v