Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Νοε 22 2005

Η Εμπορική, η CA, οι εισαγγελείς και τα... φίδια!!

Πέστε μας... μυστήριους, πέστε μας ό,τι θέλετε, αλλά αυτή η εισαγγελική παρέμβαση για την υπόθεση Εμπορικής - Credit Agricole μας φαίνεται ολίγον περίεργη ως προς το... timing.

Είναι μάλλον περιττό να θυμήσουμε στους αναγνώστες μας ότι το Euro2day πρώτο ξεκίνησε στις αρχές του 2004 (πριν ακόμη γίνουν οι εκλογές) να γράφει ρεπορτάζ, αλλά και άρθρα στην πρώτη του σελίδα, για την υπόθεση αυτή.

Δηλαδή για τη ”λεόντειο” σύμβαση που υπογράφηκε με τους γάλλους, επί υπουργίας κ. Γιάννου Παπαντωνίου και με εμπλοκή του τότε προέδρου της Εμπορικής, κ. Γιάννη Στουρνάρα.

Μεγάλα δημοσιεύματα επί του θέματος υπήρξαν στη συνέχεια και από εφημερίδες όπως το ”ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ” και βέβαια η ”ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ” (που επανήλθε πρόσφατα στο θέμα και με βάση αυτό το τελευταίο δημοσίευμα δόθηκε η εντολή για προανάκριση).

Μεγάλη αίσθηση είχε προκαλέσει η τότε διοίκηση της Εμπορικής, όταν αρνήθηκε να αποκαλύψει ακόμη και στη διοίκηση του ΧΑ, τι ακριβώς προέβλεπε η συμφωνία, επικαλούμενη λόγους… ανταγωνισμού!!!

Από αυτή την πλευρά η προανακριτική εξέταση, έστω και τώρα μας δικαιώνει (διά μία εισέτει φορά).

Ωστόσο, δεν μπορούμε να μην αναρωτηθούμε γιατί δεν αντέδρασαν οι αρμόδιες εισαγγελικές υπηρεσίες στις αρχές του 2004 (έστω μετά τις εκλογές) όταν το θέμα απασχολούσε τα πρωτοσέλιδα του euro2day και των εφημερίδων και πώς ακριβώς έγινε να το πράξουν… σχεδόν δύο χρόνια αργότερα!

Είναι βλέπετε κι αυτή η σύμπτωση, να δίνεται εντολή για προανακριτική εξέταση, την ώρα που ξεκινά η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Εμπορικής, στην οποία οι γάλλοι της Credit Agricole αρνούνται να δεσμευτούν ότι θα συμμετάσχουν, ενισχύοντας το ”πέπλο μυστηρίου” που καλύπτει γενικότερα τις προθέσεις τους όσον αφορά την απόκτηση του ελέγχου της ελληνικής τράπεζας…

Κι ως εκ... θαύματος σήμερα, μια μέρα μετά, ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας δήλωσε ξεκάθαρα ότι ο όρος επαναγοράς των μετοχών της CA στην τιμή στην οποία τις είχε πάρει το 2000 (τα... 48 ευρώ για το μεγάλο πακέτο) δεν είναι σύμφωνος με την ελληνική νομοθεσία!

”Σερί” από... συμπτώσεις, που κατά την άποψη ορισμένων ευφάνταστων, δείχνουν ότι ασκείται πλέον μεγάλη πίεση στην CA, να ξεκαθαρίσει τη θέση της υπέρ της... παραμονής, ή όπως το λένε οι κακόγλωσσοι, ότι μας έχουν ζώσει τα... φίδια πως οι γάλλοι δεν θα πάρουν πρόσθετο ποσοστό!!!

Κι όσο έχουν το 11% οι γάλλοι (διότι τόσο έχουν συνολικά, απλά σε ένα μικρό μέρος δεν έχουν τα δικαιώματα ψήφου), όπως καταλαβαίνετε άλλοι... ”γαμπροί” δεν βρίσκονται εύκολα.

Μην ξεχνάμε δε, ότι τυπικά η συμφωνία με τους γάλλους λήγει το 2007!!!

Οπως δεν πρέπει να ξεχνάμε, πέραν των ποσοστών, ότι οι γάλλοι έχουν το 50% σε μια σειρά από θυγατρικές εταιρίες της Εμπορικής.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v