Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Νοε 20 2005

Η ”αιτιολογημένη” διαφοροποίηση της Σοφοκλέους

Κι όμως, στη συγκεκριμένη συγκυρία, η διάσταση μεταξύ της μακρο-οικονομικής κατάστασης και της Σοφοκλέους έχει αιτιολογία.

-Η Σοφοκλέους κινείται με βάση τις τοποθετήσεις των ξένων επενδυτών που (όπως επισήμανε πρόσφατα και η ηγεσία της Π & Κ, της δεύτερης σε μερίδιο αγοράς ελληνικής χρηματιστηριακής) δεν κοιτούν τόσο τι κάνει η ελληνική οικονομία, όσο τι κάνουν συγκεκριμένες εταιρίες, είτε είναι κρατικές (και πρόκειται να γίνουν… λιγότερο κρατικές), είτε είναι ιδιωτικές και αναπτύσσονται.

-Οι μεγάλες εταιρίες της Σοφοκλέους, κρατικές και ιδιωτικές, κατά μέσο όρο έχουν σημαντικές αυξήσεις στους τζίρους και τα κέρδη τους, καθώς στο σύνολό της η ελληνική αγορά έχει έντονες τάσεις ”συγκέντρωσης”.

Κοινώς, οι (λίγοι) μεγάλοι γίνονται μεγαλύτεροι και οι (πολλοί) μικροί γίνονται… μικρότεροι. Τα κέρδη λοιπόν των μεγάλων… μεγαλώνουν, παρότι η συνολική ”πίτα” δεν πάει τόσο καλά.

-Η ρευστότητα στο παγκόσμιο σύστημα είναι μεγάλη και οι επενδυτές δεν έχουν πρόβλημα να κάνουν ”στοιχήματα” υψηλού ρίσκου, αναζητώντας μεγάλες (πιθανές) αποδόσεις, ιδίως όταν το στοίχημα είναι μικρό σε σχέση με το μέγεθός τους. Πράγμα που ισχύει για οποιαδήποτε τοποθέτηση ξένων στη μικρή αγορά μας.

Παράδειγμα αυτού του σκεπτικού αποτελεί και το… ”παράδοξο” της Αγροτικής Τράπεζας.

Μιας τράπεζας με αμαρτωλό παρελθόν και αβέβαιο ίσως μέλλον (δεδομένου ότι δεν είναι εύκολο πολιτικά για την κυβέρνηση να την απεγκλωβίσει από τον αγροτικό τομέα κι από άλλου είδους… αγκυλώσεις).

Κι όμως, αρκετοί ξένοι θα ήταν διατεθειμένοι να αγοράσουν ποσοστό της, απλά και μόνο ποντάροντας στο ότι είναι πιθανότερο να πάει καλύτερα στο μέλλον παρά… χειρότερα!

Όλα αυτά βέβαια εύκολα θα ανατραπούν αν αλλάξει διεθνώς το κλίμα, εάν δηλαδή αρχίσουν να περιορίζονται τα διαθέσιμα για αγορές μετοχών κεφάλαια.

Τότε θα αρχίσουν πάλι οι ”αυστηρές” εκθέσεις που θα βλέπουν ξανά όσα δεν… βλέπουν αυτό το διάστημα.

Μέχρι τότε όμως θα είναι σφάλμα (ένα σφάλμα που φαίνεται να κάνουν πολλοί ιδιώτες επενδυτές) να αγνοούνται οι βραχυ-μεσοπρόθεσμες προοπτικές που διαγράφονται για τις μεσαίες και ορισμένες μικρομεσαίες (πλην όμως απόλυτα υγιείς) εισηγμένες εταιρίες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v