Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Νοε 20 2005

Μαύρα σύννεφα στην οικονομία (και την τσέπη μας!)

Όσοι δεν ασχολείστε μόνον με τα ”σκάνδαλα” και τα κουτσομπολιά που κατακλύζουν πλέον το εβδομαδιαίο Τύπο, θα είδατε ίσως ότι μάλλον είναι δύσκολο να αποφύγουμε τη νέα… φόρο-καταιγίδα!

Δυστυχώς η Γερμανία βάζει μπροστά πρόγραμμα για την επαναφορά της οικονομίας της σε τροχιά… συμφώνου σταθερότητας, οπότε θα αρχίσουν να εντείνονται οι πιέσεις στον… ”απείθαρχο” Νότο της Ε.Ε.

Από την άλλη, οι… ”μετοχοποιήσεις” και συναφείς ενέργειες ΔΕΝ αρκούν, χρειάζονται κι άλλα έσοδα, καθώς και περιορισμός των εξόδων του κράτους.

Πρακτικά βεβαίως, ο συνδυασμός των δύο συνεπάγεται περιορισμό της κατανάλωσης, που με τη σειρά της (σε συνδυασμό και με τον περιορισμό των δημόσιων επενδύσεων) ενδέχεται να απειλήσει σοβαρά τους ρυθμούς ανάπτυξης, σε μια περίοδο κατά την οποία (είναι πλέον ξεκάθαρο) θα υπάρξει και άνοδος των επιτοκίων στην ευρωζώνη (απλά δεν ξέρουμε πόσο μεγάλη θα είναι αυτή).

Κι από την άλλη, η ανάπτυξη (χέρι- χέρι με την ανταγωνιστικότητα) εξακολουθεί να είναι ζητούμενο, ιδίως σε τομείς αιχμής, όπως ο τουρισμός και οι νέες τεχνολογίες

Η εικόνα που διαμορφώνεται είναι μάλλον ζοφερή και δεν συνάδει εκ πρώτης όψεως με την ανοδική τάση και τις θετικές προσδοκίες για τη Σοφοκλέους.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v