Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Δεκ 8 2005

Proton Bank: Τα ενέχυρα και η τιμή διάθεσης

Οι κύριοι Λιανός και Αθανάσογλου απέκτησαν μετοχές της Proton Bank, ιδιοκτησίας των κληρονόμων του γνωστού χρηματιστή John Μαρκόπουλου, έναντι 2,5 ευρώ ανά μετοχή (δηλαδή στην ονομαστική αξία!) τον Μάρτιο του 2005 και έναντι 2,6 ευρώ ανά μετοχή τον Σεπτέμβριο του ιδίου, του τρέχοντος δηλαδή, έτους.

Το μεγαλύτερο μέρος των μετοχών αυτών όμως έχει ενεχυριαστεί, προφανώς για να χρηματοδοτηθεί η αγορά τους.

Συνολικά οι δύο έχουν ενεχυριάσει σχεδόν το… 47% των μετοχών της τράπεζας. Ο κ. Λιανός έχει τόσο μεγάλα ενέχυρα, που αναγκαστικά έχει διαβεβαιώσει τους αναδόχους ότι θα υπάρξει άρση ενεχύρου επί 375.000 μετοχών ώστε να τις διαθέσει (συνολικά θα διαθέσει 875.000 μετοχές) μέχρι την έναρξη της δημόσιας εγγραφής.

Καθαρά και ξάστερα, άλλωστε, οι δύο παραπάνω μέτοχοι δηλώνουν ότι τα χρήματα που θα εισπράξουν από τη δημόσια εγγραφή θα διατεθούν εξ ολοκλήρου για την πληρωμή των δανείων που έχουν λάβει.

Το πιο εντυπωσιακό, όμως, σύμφωνα με το ”εταιρικό προφίλ” που έστειλαν στο χρηματιστήριο οι δύο ανάδοχοι (Αγροτική και Ωμέγα), είναι ότι οι μετοχές της Proton πρόκειται να διατεθούν με εκτιμώμενη κατώτατη τιμή τα… 4 ευρώ ανά μετοχή (55%-60% υψηλότερα από αυτή στην οποία τις αγόρασαν προ… μηνών από τους τότε πλειοψηφούντες μετόχους της τράπεζας, τους κληρονόμους Μαρκόπουλου, που είχαν το 60% της Proton) και ανώτατη εκτιμώμενη τιμή τα… 5 ευρώ.

Δηλαδή, έως και…100% υψηλότερα από την τιμή στην οποία εκείνοι αγόρασαν την πλειοψηφία της τράπεζας και όχι απλώς ένα μικρό κομμάτι της (είναι γνωστό ότι η εξαγορά της πλειοψηφίας μιας εταιρίας προϋποθέτει την καταβολή premium).

Σημειώστε, τέλος, πως αυτές οι τιμές δείχνουν ότι οι ανάδοχοι προτίθενται να προωθήσουν την εισαγωγή της Proton σε αποτιμήσεις που κινούνται από 1,5 έως και 1,9 φορές τη λογιστική της αξία!

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v