Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Ιαν 25 2006

ΚΑΡΕΛΙΑΣ και Μεγάλη Κεφαλαιοποίηση”!

Η στήλη δεν έχει ξεχάσει δύο στοιχεία, τα οποία δεν αποκλείεται καθόλου να φανούν ιδιαίτερα χρήσιμα στους επενδυτές κατά το προσεχές μέλλον.

α) Ανάμεσα στις εταιρίες της Μεγάλης Κεφαλαιοποίησης βρίσκονται αρκετές που δεν καλύπτουν επί της ουσίας το κριτήριο της εμπορευσιμότητας ή/και της διασποράς (πολύ πιο δύσκολο στην εξακρίβωσή του από το πρώτο).

β) Οι εταιρίες αυτές, όμως, δεν έχουν ζητήσει την εξαίρεσή τους από την κατηγορία της Μεγάλης Κεφαλαιοποίησης (όπως έπραξαν άλλες), γεγονός που οδηγεί στο συμπέρασμα ότι θα επιδιώξουν να παραμείνουν σε αυτήν και ύστερα από λίγους μήνες, οπότε δεν θα υπάρχει... συγχωροχάρτι για την έλλειψη αυτών των παραγόντων.

Πάρτε για παράδειγμα την Καρέλιας (που δεν είναι βέβαια η μόνη). Υψηλή συγκέντρωση του μετοχικού κεφαλαίου στη φερώνυμη οικογένεια (έχουν το… 92%), χαμηλή εμπορευσιμότητα (χθες άλλαξαν χέρια... 548 τεμάχια, ενώ ο μέσος όρος του μήνα είναι στα... 600), μικρός αριθμός μετοχών (2.760.000) και υψηλότατη (προσέξτε, σε απόλυτη τιμή εννοούμε) τιμή-μετοχής, που χθες ήταν... 74,90 ευρώ. Ούτε η… Τράπεζα της Ελλάδος να ήταν!

Και από την άλλη, αποτίμηση στην περιοχή των 200 εκατ. ευρώ (και μάλιστα ύστερα από σημαντική άνοδο το τελευταίο διάστημα!), με ίδια κεφάλαια που σχεδόν αγγίζουν τα 150 εκατ. ευρώ και κέρδη 9μήνου (μετά από φόρους) στα 21 εκατ. ευρώ, ενώ ο τραπεζικός δανεισμός είναι ουσιαστικά... ανύπαρκτος.

Όπως γίνεται εύκολα αντιληπτό, έχουμε να κάνουμε με… ειδική περίπτωση μετοχής.

Το θέμα είναι αν οι μέτοχοί της θέλουν να παραμείνει… ειδική περίπτωση (και να περάσει εκτός της ”μεγάλης” κατηγορίας) ή όχι!

Εσείς τι λέτε;

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v