Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Φεβ 2 2006

ΒΑΡΔΑΣ: Η ”παρουσίαση” και τα... νούμερα

Ένα πράγμα που δεν μας αρέσει καθόλου στις παρουσιάσεις ορισμένων εταιριών στην Ένωση Θεσμικών, (κρίνοντας από τα Δελτία Τύπου που εκδίδουν στη συνέχεια) είναι η ελάχιστη ως ανύπαρκτη αναφορά στα… νούμερα ή/ και στην αιτιολόγησή τους.

Ας πάρουμε για παράδειγμα την εταιρία Βάρδας, η μετοχή της οποίας καταγράφει άνοδο σε ποσοστό της τάξεως του 13% στο τρέχον έτος και η κεφαλαιοποίησή της κινείται στα 28 εκατ. ευρώ

Και τούτο με ίδια κεφάλαια 16,6 εκατ. ευρώ και υποχρεώσεις σχεδόν τριπλάσιες (πράγμα όχι ασυνήθιστο σε εμπορικές εταιρίες) ήτοι στα 48 εκατ. ευρώ.

Στο δελτίο Τύπου περιγράφεται πράγματι η στρατηγική της εταιρίας και τα ισχυρά σημεία που θεωρεί πως έχει. Ωστόσο, καμία αναφορά δεν γίνεται σε ορισμένα στοιχεία που στο 9μηνο ”έβγαζαν μάτι”:

Ενώ ο τζίρος της εταιρίας κατέγραψε άνοδο σε ποσοστό της τάξεως του 11%, το υπόλοιπο του λογαριασμού ”πελάτες και λοιπές απαιτήσεις” εμφανίζεται αυξημένο κατά…41%, προσεγγίζοντας το ήμισυ των συνολικών πωλήσεων του 9μήνου.

Ακόμη και με βάση τα πιο αναλυτικά στοιχεία, το υπόλοιπο πελατών εμφανίζεται αυξημένο κατά 27,5% με τις ”λοιπές απαιτήσεις” να έχουν διαμορφωθεί στα 1,25 εκατ. ευρώ από 21.000 ευρώ το 9μηνο του 2004.

Τα ταμειακά διαθέσιμα και ισοδύναμα της εταιρίας εμφανίζονται μειωμένα κατά περισσότερο από 30%, ενώ κατά 30% (ποσοστό ιδιαίτερα υψηλό) είναι αυξημένες συνολικά οι υποχρεώσεις της εταιρίας, που όπως είπαμε, έφτασαν τα 48 εκατ. ευρώ.

Και λέμε συνολικά, διότι το υπόλοιπο του λογαριασμού ”προμηθευτές και λοιπές υποχρεώσεις” είναι αυξημένο κατά… 55% σε σχέση με το 9μηνο του 2004, χωρίς αντίστοιχη μεταβολή των αποθεμάτων ή των πωλήσεων. Τουναντίον τα αποθέματα είναι μειωμένα, ενώ οι πωλήσεις όπως είπαμε αυξήθηκαν μόνον κατά 11%.

Και τέλος, τα αποτελέσματα εκμεταλλεύσεως παρουσιάζουν μείωση από 2,74 σε 2,59 εκατ. ευρώ, ενώ τα προ φόρων κέρδη έχουν μειωθεί από 1,7 σε 1,54 εκατ. ευρώ.

Ήδη η εταιρία έχει γνωστοποιήσει ότι οι συνολικές πωλήσεις του 2005 έφτασαν τα 40,77 εκατ. ευρώ, (περίπου 11% πάνω από το 2004, ρυθμός αντίστοιχος με του 9μήνου) προσθέτοντας ότι τα οικονομικά αποτελέσματα θα διαμορφωθούν ”στα ίδια επίπεδα με τα περσινά”

Που σημαίνει ότι τα κέρδη δεν αυξάνονται (ίσως και να μειωθούν λίγο;) παρά την άνοδο στο τζίρο, ενώ η δυνατότητα της επιχείρησης να εισπράττει και να πληρώνει γρήγορα, μειώνεται και οι υποχρεώσεις αυξάνονται.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v