Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Μαρ 13 2006

Νέος νόμος, μεγάλες αλλαγές για μεγαλομετόχους!!!

Εξαιρετικά ενδιαφέρουσα είναι η νέα νομοθεσία για τις ”Δημόσιες Προτάσεις” που βρίσκεται αυτή τη στιγμή (και ως τη 15η Μαρτίου) στο στάδιο της διαβούλευσης με τους εισηγμένους.

Ίσως το πιο σημαντικό είναι ότι εφεξής όποιος αποκτά το 33,3% συν 1 μετοχή (δηλαδή περισσότερο από το 1/3 του μετοχικού κεφαλαίου μιας εισηγμένης εταιρίας), υποχρεούται να κάνει δημόσια πρόταση στους λοιπούς μετόχους, ενώ μέχρι πρότινος αυτό αφορούσε όσους αποκτούσαν πάνω από το 51%.

Εξίσου σημαντικό είναι και ότι όσοι έχουν ήδη περισσότερο από 33,3% και λιγότερο από 51% υποχρεούνται να κάνουν δημόσια προσφορά εφόσον αγοράσουν πρόσθετο ποσοστό πάνω από 3% μέσα σε λιγότερο από 12 μήνες!!!

Κοινώς, ένας βασικός μέτοχος (που δεν έχει ήδη πάνω από 51%), είτε χρησιμοποιήσει off shore είτε άλλα πρόσωπα, θα μπορεί (αν δεν παραβεί το νόμο, φυσικά) να αποκτά πρόσθετο ποσοστό μόνο έως και 3% κάθε χρόνο στην εταιρία του!

Τέλος, είναι σημαντικό ότι εφεξής οι βασικοί μέτοχοι μιας εταιρίας θα μπορούν να απαιτήσουν από τους λοιπούς μετόχους να τους πουλήσουν τις μετοχές τους, και άρα να βγάλουν την εταιρία τους από το χρηματιστήριο, εφόσον έχουν κάνει δημόσια πρόταση και έχουν αποκτήσει ποσοστό πάνω από 90% (και όχι 95% που ήταν μέχρι τώρα).

Θεωρούμε ότι οι αλλαγές αυτές (που έτσι κι αλλιώς αφορούν κατά βάση τις επιταγές κοινοτικής οδηγίας) είναι απολύτως προς τη σωστή κατεύθυνση.

Αρκεί βεβαίως να ελέγχεται σωστά η εφαρμογή του νόμου από κάποιους ”πονηρούς” που ως τώρα έκρυβαν με άνεση τα ποσοστά τους πίσω από παρένθετα πρόσωπα και σκιώδεις υπεράκτιες εταιρίες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v