Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Μαρ 15 2006

Νόμος ”Περί Α.Ε”: Αμεση ανάγκη για εκσυγχρονισμό!

Μιας και το έχουμε ρίξει τώρα τελευταία στα… θεσμικά, δεν γίνεται να μην κάνουμε και μια αναφορά στην εξαιρετικά σημαντική -και επείγουσα-ανάγκη για την αναμόρφωση του νόμου 2190/1920 ”περί ανωνύμων εταιριών”, η χρονολογία του οποίου ”μιλάει από μόνη της”.

Γνωρίζουμε ότι ήδη υπάρχει επιτροπή για την εργασία αυτή στο υπουργείο Ανάπτυξης, δεν είμαστε όμως σίγουροι ότι οι εξελίξεις θα κινηθούν με την απαιτούμενη ταχύτητα.

Θυμίζουμε επιγραμματικά (μια και λόγω χώρου δεν μπορούμε να επεκταθούμε) ότι ο 2190 δυσχεραίνει αυτή τη στιγμή ακόμη και θέματα κεφαλαιώδους… χρηματιστηριακής σημασίας, όπως για παράδειγμα την πραγματοποίηση ενός deal μεταξύ ξένης και ελληνικής -μεγάλης- τράπεζας (στην περίπτωση, π.χ., που γίνει ”εισφορά σε είδος” μετοχών της μιας για την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της άλλης).

Πέραν αυτού, όμως, ιδιαίτερη σημασία έχει η ενίσχυση των δικαιωμάτων μειοψηφίας ως προς τον έλεγχο των διοικήσεων (και των βασικών μετόχων).

Στο σχέδιο που βρίσκεται σε φάση επεξεργασίας, είδαμε ότι η ισχύς της μειοψηφίας δείχνει να μεταφέρεται από το επίπεδο του 33% στο επίπεδο του 20% ή και χαμηλότερα, σε αρκετά ζητήματα, πράγμα που θα αποτελέσει σημαντική βελτίωση.

Αρκεί να… γίνει!

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v