Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Μαρ 23 2006

ΜΟΤΟΔΥΝΑΜΙΚΗ: ”Χρυσό χάπι” υπέρ της... μητρικής!

Ούτε εννέα μήνες δεν έχουν περάσει από την ολοκλήρωση της δημόσιας εγγραφής της εταιρίας ΜΟΤΟΔΥΝΑΜΙΚΗ, μέσω της οποίας αντλήθηκαν καθαρά κεφάλαια ύψους 6,8 εκατ. ευρώ.

Ωστόσο, χθες η εταιρία ανακοίνωσε ότι προχωρά στη διανομή μερίσματος ύψους 0,40 ευρώ ανά μετοχή, που μεταφράζεται σε μερισματική απόδοση περίπου… 8,5% με βάση την προχθεσινή τιμή κλεισίματος!

Μιλάμε για ποσό ύψους 2,052 εκατ. ευρώ, ήτοι σχεδόν το 1/3 των χρημάτων που πήρε η εταιρία από το επενδυτικό κοινό πριν από εννέα μήνες.

Με τη διαφορά ότι, ενώ στη δημόσια εγγραφή ΟΛΑ τα λεφτά τα έβαλαν οι λοιποί επενδυτές, το 57% του μερίσματος θα πάει στη ”μητρική” S&B που κατέχει και το 57% των μετοχών της!

Το εξαιρετικά υψηλό μέρισμα θα μπορούσε να δικαιολογηθεί, βέβαια, αν υπήρχε εκτόξευση των αποτελεσμάτων και της καθαρής κερδοφορίας. Τίποτα τέτοιο δεν συνέβη, όμως.

Αντιθέτως, τα κέρδη της εταιρίας μειώθηκαν κατά σχεδόν 30% στον όμιλο (14,2% στη μητρική), διαμορφούμενα σε μόλις 2,4 εκατ. ευρώ, έναντι 3,4 εκατ. το 2005.

Συνεπώς η ΜΟΤΟΔΥΝΑΜΙΚΗ μοιράζει σχεδόν το σύνολο των -μειωμένων- καθαρών κερδών μετά από φόρους που έβγαλε πέρυσι.

Η επικοινωνιακή προσπάθεια να ”χρυσωθεί το... χάπι” στους επενδυτές (μέσω της αναφοράς στην ανακοίνωση ότι η μερισματική απόδοση είναι 7,14% με βάση την τιμή εισαγωγής των 5,6 ευρώ) δεν αλλάζει ούτε το γεγονός της μείωσης των αποτελεσμάτων (και σε επίπεδο τζίρου) ούτε την πτώση της τιμής της μετοχής.

Αντίθετα, προκαλεί απορίες για το πώς μια εταιρία που είχε καταρτίσει συγκεκριμένο επενδυτικό σχέδιο (προ... 9μήνου θυμίζουμε) για να ”σηκώσει” τα χρήματα που σήκωσε, αποχωρίζεται τώρα ένα τόσο σημαντικό ποσό, με βασικό ωφελούμενο τη… ”μητρική” της.

Τι έχει αλλάξει;

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v