Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μιχαήλ Γελαντάλις

Στη θέση του Εκηβόλου
ο Μιχαήλ Γελαντάλις

Αποποίηση ευθυνών

Μπορεί οι αρμόδιοι να ευαγγελίζονται την προοπτική αναβάθμισης του Χρηματιστηρίου Αθηνών, την επάνοδό του στην κατηγορία των ανεπτυγμένων το 2025, πλην όμως πίσω από τις πομφόλυγές τους κρύβεται η καθημερινότητα που θα έπρεπε να προβληματίζει ήδη.

Αφορμή παίρνω από ένα περιστατικό στη χθεσινή συνεδρίαση: Στις 10:31, με «ανοιχτή» εντολή πώλησης συνολικά 6 τεμ., τα Πλ. Κρήτης βρέθηκαν να υποχωρούν στα 14,40 ευρώ (-10%) και έκλεισαν αμετάβλητα χωρίς να κάνουν άλλη συναλλαγή, καθώς δεν διαμορφώθηκε τιμή.

Στην Πειραιώς τα «φώτα», και εύλογα, καθώς από την πρώτη κιόλας ημέρα επιβεβαιώνεται το τεράστιο ενδιαφέρον (κυρίως) ξένων funds. Το συστημικό banking στο προσκήνιο λοιπόν λόγω Πειραιώς αλλά και ανακοίνωσης οικονομικών αποτελεσμάτων, μεθαύριο κατ' αρχήν της Alpha Bank (πριν την έναρξη) και στη συνέχεια (μετά τη συνεδρίαση) της Eurobank. Στις 12 Μαρτίου ακολουθεί η Εθνική.

Ωστόσο, αύριο ανακοινώνει μεγέθη 2023 η διοίκηση της Optima Bank και έχει ενδιαφέρον καθώς από τον πρώτο χρόνο παρουσίας στο ΧΑ διανέμει μέρισμα στους μετόχους/επενδυτές της, ενώ τα αποτελέσματα, σύμφωνα με εκτιμήσεις χρηματιστών, θα είναι αρκούντως θετικά.

Με οδηγό τον S&P 500 η προσέγγιση της εβδομάδας. Στις 5.137,08 μονάδες, με άνοδο 0,95% στην εβδομάδα και 7,70% από την αρχή του έτους, σε συνέχεια φρενήρους πορείας που τον φέρνει υψηλότερα κατά 29,03% σε διάστημα 52 εβδομάδων. Στις 5.094 η στήριξη, στις 5.193 ο επόμενος στόχος των long, με την προσοχή στην 3πλή λήξη Μαρτίου (πρώτο triple witching 2024).

Για το ΧΑ κλάδος-οδηγός ο τραπεζικός -και λόγω εξελίξεων αλλά και λόγω στάθμισης-, με τον ΔΤΡ στις 1.238,76, κοντινή αντίσταση στις 1.250 και στόχο των long οι 1.284 μονάδες. κορυφή σχεδόν 9ετίας. Σημείο αναφοράς οι 1.212 ως stop για long θέσεις, σύμφωνα με τη μέτρηση του Ηλία Ζαχαράκη.

Φέρνει το Eurojackpot στην ελληνική αγορά η διοίκηση του ΟΠΑΠ και οι διορατικοί ενισχύουν μεθοδικά τις θέσεις τους. Στα 16,87 ευρώ η μετοχή, με "στρωτή" άνοδο 4,07% σε διάστημα μηνός και 9,76% από την αρχή του έτους, με διακριτή την αύξηση των εισροών από τα μέσα Φεβρουαρίου.

Εχοντας αυξήσει -ήδη- το κόστος ανά στήλη (το αποτέλεσμα θα φανεί στα μεγέθη πρώτου 3μηνου) και ποντάροντας στο δημοφιλές "ευρω-παιχνίδι" η κοινότητα έχει ακόμη ένα σημείο αναφοράς -κατ' αρχήν- για το πρώτο 15νθήμερο Μαρτίου.

Προφανώς και δεν συνηθίζεται ο επικεφαλής μίας ελληνικής επιχείρησης να συναντάται με τον πρωθυπουργό μίας χώρας για να τον ενημερώσει σχετικά με τις επενδύσεις που σχεδιάζει να πραγματοποιήσει. Πολύ δε περισσότερο όταν αφορά στον Γιώργο Στάσση και τον Marten Ciolascu και μάλιστα όταν το ύψος των επενδύσεων φθάνει στα 2 δισ. στον νευραλγικό κλάδο της ενέργειας -μέσω της ENEL Romania.

Στρατηγικού χαρακτήρα θεωρεί την επέκταση του ομίλου ΔΕΗ -διεθνοποιημένου πλέον και γνωστού ως ppc- και το σίγουρο είναι πως η εστίαση έχει ευρύτερη σημασία, ενδιαφέρον.

v