Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μιχαήλ Γελαντάλις

Στη θέση του Εκηβόλου
ο Μιχαήλ Γελαντάλις

Αποποίηση ευθυνών
Ιουλ 13 2015

Τι δείχνει το 10ετές...

Θεαματική η αποκλιμάκωση της απόδοσης του ελληνικού 10ετούς, μετά την τελευταία εκτίναξη του στα επίπεδα των 20% plus...

Κατά 5,13% μειώθηκε σε χρόνο d.t για να κινηθεί ακόμη χαμηλότερα στα επίπεδα του 12% (από το 19,34% που διαμορφωνόταν... προχθές).

Η ραγδαία αποκλιμάκωση του 10ετούς (ως σημείου αναφοράς, αλλά και των άλλων χρονικών σειρών) παρουσιάζει ενδιαφέρον τη στιγμή που στελέχη της κεφαλαιαγοράς ζητούν άμεση επαναλειτουργία (και) του ΧΑ.

Σύμφωνοι, απαραίτητη προϋπόθεση η άρση της "τραπεζικής αργίας" ενδεχόμενο που ίσως εξετασθεί (και υλοποιηθεί εάν και εφ΄ όσον ψηφιστούν τα προαπαιτούμενα) μέχρι το βράδυ της Τετάρτης και προφανώς από τη στιγμή που η ΕΚΤ θα "ξεκλειδώσει" τον ELA.

Ο κίνδυνος περαιτέρω περιθωριοποίησης (και) του ελληνικού χρηματιστηρίου (με ορατή συνέπεια την...φυγή εταιρειών) επισημάνθηκε τελευταία και από τον οίκο MSCI. Οι αρμόδιοι φορείς ενεργούν προς την κατεύθυνση της επαναλειτουργίας, ο πρόεδρος του ΣΜΕΧΑ, Σπύρος Κυρίτσης προειδοποιεί πως παρατεταμένη "χρηματιστηριακή αργία" κινδυνεύει να επιφέρει και μεσο-μακροπρόθεσμες σοβαρές συνέπειες, ενώ ο S&P αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο αναβάθμισης της αξιολόγησης της Ελλάδας αν φανεί ότι η συμφωνία της Δευτέρας μπορεί να προχωρήσει.

Πολλά αν θα πείτε αλλά... η υποχώρηση της απόδοσης (ακόμη και μίας ρηχότητας αγοράς ομολόγων, όπως της ελληνικής) ενδεχομένως να προοιωνίζεται κάτι πιο ευοίωνο για το χρηματιστήριο.

Εάν στις αμέσως επόμενες, 1-2 ημέρες δούμε το 10ετές να πιάνει το 10% τότε δεν θα πρέπει να αποκλειστεί το ενδεχόμενο της επαναλειτουργίας (...από Δευτέρα 20 Ιουλίου, ίσως;).

Νωρίτερα στα 1,20 $ το ADR της ΕΤΕ στο NYSE...με το σχετικό θέμα του Euro2day.gr να σημειώνει, πως η Wall υποδέχεται με ράλι τη συμφωνία.

σ.σ. δεν περνά απαρατήρητη η αύξηση του 10Υ γερμανικού bund στο 0,92%, την ώρα που χαμηλώνει η απόδοση όλων των σειρών κρατικών τίτλων των χωρών της ευρώ- περιφέρειας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v