Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ποιες μετοχές φλερτάρουν με τον ΚΜΟ 200 ημερών

Τα περιθώρια κινήσεων και τα επόμενα ορόσημα στην αγορά, μετά τη διάσπαση του κινητού μέσου όρου των 200 ημερών από τον ΓΔ. Οι κινήσεις των επενδυτών και τα μηνύματα από τα παράγωγα και την αύξηση του τζίρου. Στο προσκήνιο MSCI και ΑΕΠ. Η εικόνα για τα blue chips.

Ποιες μετοχές φλερτάρουν με τον ΚΜΟ 200 ημερών

Από τα αζήτητα του Φεβρουαρίου, οι τιμές των μετοχών έχουν ανακάμψει θεαματικά, με μοναδικό καταλύτη την προσδοκία της συμφωνίας που θα φέρει μια σχετική ισορροπία στην οικονομία.

Η αγορά, παρότι βρίσκεται πλέον στις πρώτες θέσεις των αποδόσεων στην ευρωπαϊκή αγορά μετοχών μετά την εκρηκτική άνοδο Μαρτίου και Απριλίου, εξακολουθεί να σημειώνει μικρή πτώση από τις αρχές τους έτους, ενώ ο δείκτης της υψηλής κεφαλαιοποίησης και ο τραπεζικός καταγράφουν μείωση 5% και 8% αντίστοιχα.

Στους βραχυπρόθεσμους καταλύτες της αγοράς συγκαταλέγονται η τακτική εξαμηνιαία αναθεώρηση στους δείκτες MSCI, αν και δεν αναμένονται αλλαγές για τις ελληνικές συμμετοχές και την πρώτη εκτίμηση της ΕΛ.ΣΤΑΤ. για το ΑΕΠ του πρώτου τριμήνου τους έτους.

Όπως στο πτωτικό σκέλος της αγοράς, οι τραπεζικές μετοχές βρέθηκαν στο προσκήνιο και έχασαν έως και το 75% της αξίας τους, έτσι και στο ανοδικό αποτελούν τις πλέον κερδισμένες από τα χαμηλά τους στις 11/2. Παρά το τεράστιο volatility, οι εγχώριες τράπεζες είναι οι πρώτες τραπεζικές μετοχές σε απόδοση φέτος στην Ευρώπη, με την Τράπεζα Κύπρου και την Τράπεζα Πειραιώς να αποτελούν μοναδικές εξαιρέσεις με θετικά πρόσημα το 2016.

Ερωτηματικό παραμένει αν η άνοδος προς τις 630 μονάδες οφείλεται πρωτίστως σε «άνοιγμα» νέων ή ενίσχυση υπαρχόντων θέσεων αγοράς από εγχώριους επενδυτές ή από ξένους. Η αλλαγή κλίματος έχει διαφανεί και στο ΧΠΑ, ειδικά στο παράγωγο προϊόν του FTASE που έχει «κλείσει» το discount με την υποκείμενη αγορά και πλέον κινείται και με μικρό premium. Ταυτόχρονα, ο ανοικτός αριθμός συμβολαίων στις τραπεζικές μετοχές έχει σημειώσει σημαντική αύξηση σε σχέση με τους προηγούμενους μήνες. Αν αυτή η αύξηση ωστόσο αποτελεί long ή short ποντάρισμα, ή απλά αντιστάθμιση σε long θέσεις στην υποκείμενη αγορά, θα φανεί στην πρώτη διορθωτική κίνηση της αγοράς. Η διάσπαση πάντως σημαντικών περιοχών αντίστασης με αξιοπρόσεκτο όγκο συναλλαγών βελτιώνει την εικόνα των μετοχών, ιδιαίτερα όσων έχουν πιεσθεί υπερβολικά από το αυξημένο κόστος της διαπραγμάτευσης και το υψηλό "country risk".

Συγχρόνως, ισχυρό θετικό «σήμα» δίνεται και από την ανοδική διάσπαση του απλού κινητού μέσου όρου 200 ημερών (ΚΜΟ) από τον Γενικό Δείκτη αλλά και από 12 δεικτοβαρείς μετοχές, ενισχύοντας το ανοδικό momentum του Χ.Α.

Με τον Γενικό Δείκτη να «κλείνει» στις 620 μονάδες, ουσιαστικά διασπάστηκε η πολύ ισχυρή αντίσταση του κινητού μέσου όρου 200 ημερών στις 615 μονάδες αλλά και η ψυχολογική αντίσταση των 600 μονάδων. Την ίδια χρονική στιγμή, η αδυναμία των τραπεζικών μετοχών δεν έχει επιτρέψει στον δείκτη FTSE/Athex - 25 να «σπάσει» το «οχυρό» του ΚΜΟ 200 ημερών στις 177 μονάδες, ωστόσο βρίσκεται μια ανάσα από αυτό το επίπεδο. Την τελευταία φορά που ο Γενικός Δείκτης μπόρεσε να προσεγγίσει αλλά όχι όμως και να διασπάσει τα επίπεδα του απλού ΚΜΟ 200 ημερών ήταν τον Ιούλιο του 2014.

Για άλλους αναλυτές ωστόσο μεγαλύτερη σημασία έχει ο εκθετικός κινητός μέσος όρος (ΕΚΜΟ) και όχι ο απλός (ΚΜΟ), τον οποίο ο Γενικός Δείκτης, παρότι προσέγγισε στις 10/5, δεν τον διέσπασε. Ο ΕΚΜΟ 200 ημερών του βασικού χρηματιστηριακού δείκτη υπολογίζεται στις 629 μονάδες ενώ για τον δείκτη της υψηλής κεφαλαιοποίησης στις 181 μονάδες.

Είναι σχεδόν βέβαιο ότι αδυναμία υπέρβασης και διατήρησης πάνω από τα παραπάνω επίπεδα θα επιφέρουν πιέσεις στις μετοχές, αφού οι κινητοί μέσοι όροι των 200 ημερών αποτελούν «μπούσουλα» για μεγάλο αριθμό διαφορετικής φιλοσοφίας επενδυτών. Στον αντίποδα, παραμονή πάνω από τα επίπεδα των κινητών μέσων όρων θα αποτελεί σοβαρή ένδειξη ότι κάτι αλλάζει μεσοπρόθεσμα στην αγορά.

Το έτερο στοιχείο το οποίο μπορεί επίσης να έχει αμφίσημη σημασία για την τεχνική εικόνα της αγοράς είναι η εξέλιξη στους όγκους των συναλλαγών. Στις τελευταίες συνεδριάσεις, η μέση συναλλακτική δραστηριότητα σε τεμάχια για τις 25 μετοχές του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης ήταν κατά μέσο όρο 15% υψηλότερη από τον μέσο όρο των τελευταίων 6 μηνών και σε πολλές μετοχές έως και 30% υψηλότερη.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, πλην της Aegean Airlines και της Jumbo που ήταν ήδη σε ανοδική τροχιά και πάνω από τους κινητούς μέσους όρους 200 ημερών, το τελευταίο χρονικό διάστημα οι άλλες 10 μετοχές του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης έχουν διασπάσει ανοδικά ή βρίσκονται πάνω στον ΚΜΟ των 200 ημερών. Είναι οι τίτλοι των ΓΕΚ-ΤΕΡΝΑ, Τέρνα Ενεργειακή, ΕΧΑΕ, Tιτάν, ΟΤΕ Folli Follie Group, Motor Oil και Grivalia Properties. Ακριβώς στα επίπεδα του μέσου όρου διαμορφώνονται οι τίτλοι των Μυτιληναίου και ΕΛ.ΠΕ.

Παράλληλα, άλλη μια πεντάδα μετοχών απέχει λιγότερο από 4% από τον ΚΜΟ 200 ημερών, οι ΕΥΔΑΠ, Μέτκα, ΟΠΑΠ, ΟΛΠ και Lamda Development.

H δεικτοβαρής μετοχή της Coca Cola HBC διαπραγματεύεται 7,6% χαμηλότερα από την τιμή των 19,27 ευρώ που είναι ο ΚΜΟ των 200 ημερών και η Ελλάκτωρ 6% από την τιμή του 1,48 ευρώ. Στον αντίποδα, και πλην των τραπεζών, τη μεγαλύτερη απόσταση από τους ΚΜΟ 200 ημερών εμφανίζουν οι τίτλοι των ΔΕΗ και Viohalco, με 21% και 17% αντίστοιχα.

Για τις μετοχές του τραπεζικού δείκτη, ο ΚΜΟ των 200 ημερών αποτελεί πολύ μακρινή «στόχευση», αφού βρίσκεται 60% υψηλότερα από τα τρέχοντα επίπεδα. Μεταξύ των τεσσάρων τραπεζών, τη μικρότερη απόσταση έχει να διανύσει θεωρητικά η Alpha Bank.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v