Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μιχαήλ Γελαντάλις

Στη θέση του Εκηβόλου
ο Μιχαήλ Γελαντάλις

Αποποίηση ευθυνών
Αυγ 11 2021

Τι «παίζει» με τα Mezz;

Ξεκινά, μεθαύριο, η διαπραγμάτευση των μετοχών της Phoenix Vega Mezz στην Εναλλακτική Αγορά plus.
Ποια είναι η PVMezz, το δώρο της Πειραιώς στους μετόχους και χρήσιμες λεπτομέρειες αναφέρονται, από νωρίς, σε σχετικό θέμα μας στο Euro2day.gr.

Η εισαγωγή των ειδικών αυτών τίτλων της Πειραιώς γίνεται σε μία περίοδο, που το τραπεζικό σύστημα επισπεύδει την εκκαθάριση/διαχείριση μη εξυπηρετούμενων δανείων, που η διοίκηση Μεγάλου αιτείται την ένταξη στον "Ηρακλή ΙΙ" του προγράμματος τιτλοποιήσεων "Sunrise ΙΙ". Στα 2,6 δισ. η συνολική λογιστική αξία, στα 1,2 δισ. η παρεχόμενη, από το Δημόσιο, εγγύηση.

Η αγορά γνωρίζει, πλέον μετά από σχεδόν ένα χρόνο, τι είναι και πως λειτουργεί ένας τέτοιος τίτλος
έχοντας την εμπειρία του αντίστοιχου της Eurobank, CairoMezz. Μέχρι τώρα για το CairoMezz, χαμηλή-υψηλή 52 εβδομάδων είναι στα 0,0149-0,1439 με χθεσινή τιμή, στα 0,122 ευρώ. Σε συσσώρευση από τα μέσα Απριλίου και μετά την "κορυφή" στις αρχές του ιδίου μηνός.

Κύριο "κλειδί" για την ενίσχυση (ή όχι) της αξίας του τίτλου η ανακτησιμότητα από την διαχείριση/πώληση κ.λ.π στοιχείων του χαρτοφυλακίου (δηλαδή από τα NPLs). Και εδώ είναι το θέμα για τον ενδιαφερόμενο, εάν δηλαδή εκτιμά πως οι τράπεζες/οι διαχειριστές θα ανακτήσουν (σε τι χρόνο και πόσο) αξία μέσα στο 2021, στη συνέχεια.

Τα μέχρι τώρα αποτελέσματα (κυρίως λόγω του "παγώματος" πλειστηριασμών, έκτακτης κρατικής βοήθειας κ.λπ.) είναι περιορισμένα. Προφανώς στο CairoMezz τοποθετούνται, κυρίως όσοι προσβλέπουν σε επιτάχυνση της σχετικής διαδικασίας, σε ενίσχυση της εσωτερικής αξίας του τίτλου.

Κάτι ανάλογο, θα μπορεί να είναι ο λόγος τοποθέτησης στον αντίστοιχο της Πειραιώς. Αρκεί να της "βγουν" της αγοράς, του συστήματος, των servicers οι ανακτήσεις.

Σε αυτή την συγκυρία, λοιπόν, στην αγορά δεν έχει απαντηθεί -ακόμη- το ερώτημα που γεννήθηκε με αφορμή την προσυμφωνημένη συναλλαγή για την πώληση (μεταβίβαση; ή τι; ) 107,4 εκατ. CairoMezz (στην τιμή των 0,1162) την Παρασκευή. Δεδομένου, ότι το on block πακέτο αφορά/αντιστοιχεί στο-σχεδόν- 33% του συνόλου και έγινε σε σχετικά υψηλή τιμή, ζητούμενο είναι-όχι τόσο ο πωλητής (λόγω μεγέθους δεν μπορεί να είναι πέραν των δύο) όσο ο αγοραστής (;).

Λογικά, σήμερα-αύριο θα πρέπει να υπάρξει ανακοίνωση περί τίνος ακριβώς επρόκειτο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v