Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η Italgas έκοψε το νήμα για τη ΔΕΠΑ Υποδομών

Ο ιταλικός όμιλος πήρε το προβάδισμα στη διεκδίκηση της εταιρείας και καλείται να καταθέσει βελτιωτική προσφορά στο ΤΑΙΠΕΔ εντός της επόμενης εβδομάδας. Ποια αναμένεται να είναι τα επόμενα βήματα στον κρίσιμο διαγωνισμό.

Η Italgas έκοψε το νήμα για τη ΔΕΠΑ Υποδομών

Η Italgas S.p.A. «έκοψε το νήμα» στην κούρσα για την εξαγορά του 100% της ΔΕΠΑ Υποδομών. Σύμφωνα με διασταυρωμένες πληροφορίες του Euro2day.gr, το ΤΑΙΠΕΔ, μετά την αποσφράγιση, χθες, των δύο δεσμευτικών οικονομικών προσφορών, από την Italgas και την τσέχικη EP Investment Advisors, ζήτησε μόνο από μία εταιρεία, την ιταλική, βελτιωμένη προσφορά.

Η προθεσμία που έχει δοθεί είναι ως την επόμενη Τετάρτη, 8 Σεπτεμβρίου. Στόχος του Ταμείου είναι ο ανάδοχος για τη ΔΕΠΑ Υποδομών να αναδειχθεί ως τα τέλη της επόμενης εβδομάδας. Συνεπώς, αναμένεται να συνεδριάσει για τον σκοπό αυτό το διοικητικό συμβούλιο του ΤΑΙΠΕΔ την ερχόμενη Πέμπτη ή την Παρασκευή. Ακόμη δεν έχει οριστεί ημερομηνία.

Η προεπιλογή, ουσιαστικά, της Italgas προέκυψε από το γεγονός ότι κατά την πάγια τακτική του Ταμείου, εφόσον η διαφορά των δύο προσφορών υπερβαίνει το 15%, τότε ζητείται βελτιωμένη προσφορά μόνον από αυτόν που υπέβαλε το μεγαλύτερο τίμημα. Εάν ήταν κάτω από 15%, τότε θα ζητούσε βελτιωμένες προσφορές και από τους δύο και θα επικρατούσε αυτός που θα είχε διαφορά έστω και ενός ευρώ.

Η διοίκηση του Ταμείου επέλεξε να εκδώσει χθες μια σιβυλλική ανακοίνωση, μετά την αποσφράγιση των προσφορών, που επιδεχόταν ερμηνείες. Γνωστοποίησε απλά την απόφαση «να εκκινήσει τη διαδικασία βελτιωμένων οικονομικών προσφορών», χωρίς να υπεισέρχεται σε καμία λεπτομέρεια. Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και η χρηματιστηριακή ανακοίνωση από την ΕΛ.ΠΕ., που κατέχει το 35% των μετοχών της ΔΕΠΑ Υποδομών.

Το αποτέλεσμα ήταν να υπάρξουν διαφορετικά δημοσιεύματα -κάποια υπερθεμάτιζαν υπέρ της υποβολής βελτιωμένων προσφορών και από τους δύο προτιμητέους επενδυτές και κάποια, υπέρ ενός μόνον. Επιδιώχθηκε, δηλαδή, μια ηθελημένη ασάφεια, ενδεχομένως για να αποφευχθούν στη συνέχεια αυθαίρετες εκτιμήσεις για το τίμημα που υποβλήθηκε, με δεδομένη την πρακτική του Ταμείου για το +/-15% και για να προστατευτεί ο ανταγωνισμός.

Σε κάθε περίπτωση, οι πληροφορίες του Euro2day.gr είναι σαφείς. Η Italgas προηγήθηκε κατά πολύ στο τίμημα που κατέθεσε συγκριτικά με το αντίστοιχο των Τσέχων, συνεπώς, απέκτησε το συγκριτικό πλεονέκτημα να μείνει μόνη αυτή ως τελικός διεκδικητής της ΔΕΠΑ Υποδομών. Επιβεβαιώνεται έτσι το Euro2day.gr, που από τα μέσα του προηγούμενου Ιουλίου είχε προεξοφλήσει ότι οι Ιταλοί θα αναδειχθούν νικητές της «μάχης», καθώς ήρθαν αποφασισμένοι να κερδίσουν.

Μετά την επίσημη ανάδειξή της ως πλειοδότη της ΔΕΠΑ Υποδομών, η Italgas θα υποβάλει ένα ακόμη τίμημα για την εξαγορά του 49% της ENI Gas e Luce, μετόχου της ΕΔΑ Θεσσαλονίκης-Θεσσαλίας. Στη συνέχεια, το σχέδιο σύμβασης για την εκχώρηση της ΔΕΠΑ Υποδομών θα πρέπει να σταλεί προς έγκριση στο Ελεγκτικό Συνέδριο, ενώ θα απαιτηθεί και η σύμφωνη γνώμη των αρμόδιων Γενικών Διευθύνσεων της Κομισιόν, Ανταγωνισμού και Ενέργειας. Πράγμα που σημαίνει ότι η πώληση προσδοκάται να ολοκληρωθεί λίγο πριν από τα τέλη του έτους. Την ίδια εκτίμηση διατύπωνε και η Italgas στο στρατηγικό πλάνο ανάπτυξής της για την περίοδο 2021-2027, στο οποίο έχει συμπεριλάβει στην ενότητα της δυνητικής ανάπτυξής της εκτός Ιταλίας τη ΔΕΠΑ Υποδομών, ως μοναδική επενδυτική κίνηση, με το σκεπτικό ότι ανταποκρίνεται στα επενδυτικά κριτήριά της.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v