Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μιχαήλ Γελαντάλις

Στη θέση του Εκηβόλου
ο Μιχαήλ Γελαντάλις

Αποποίηση ευθυνών
Σεπ 17 2021

Η DBRS, η Scope και οι αναβαθμίσεις...

Την ετυμηγορία της DBRS περιμένει, σήμερα, η αγορά. Θα αφορά στην αναβάθμιση των προοπτικών της ελληνικής οικονομίας (σε θετικές από σταθερές), την αξιολόγηση (σε ΒΒ από ΒΒ low) θα δείξει.

Πάντως ο καναδικός οίκος έχει προϊδεάσει θετικά εδώ και μία εβδομάδα.

Ενα ενδεχόμενο ΒΒ θα φέρνει πιο κοντά προς την επενδυτική βαθμίδα (θα απαιτείται η βαθμολόγηση με ΒΒ high και ΒΒΒ low). Σε κάθε περίπτωση, θα είναι ακόμη ένα ανοδικό βήμα στη... σισύφεια (*) προσπάθεια για την απόκτηση της επενδυτικής βαθμίδας. Με όσα ευνοϊκά για την οικονομία θα φέρει.

Με ΒΒ βαθμολογεί ο οίκος Fitch, ενώ για τις 22 Οκτωβρίου είναι η αξιολόγηση της Standard & Poor's (BB- με θετικές προοπτικές) και στις 19 Νοεμβρίου του οίκου Moody's (Ba3 με σταθερές προοπτικές), κλείνοντας την αυλαία για το 2021.

Για την απόκτηση της επενδυτικής βαθμίδας, οι αισιόδοξοι την τοποθετούν στα τέλη του 2022, οι συντηρητικοί, στο πρώτο εξάμηνο του 2023 και οι απαισιόδοξοι, το δεύτερο.

Σε κάθε περίπτωση, δεν αναμένεται προτού βγει η χώρα από το πλαίσιο ενισχυμένης εποπτείας (Μάιος-Ιούνιος) συν κάποιο εύλογο χρόνο μετά (ένα-δύο τρίμηνα;).

Και οι 4 οίκοι αξιολόγησης αναγνωρίζονται από την ΕΚΤ, που πρακτικά σημαίνει ότι αρκεί η αξιολόγηση, έστω ενός μόνο, για να προχωρήσει η Φρανκφούρτη στα δέοντα.

Σε αυτό το γαϊτανάκι των αξιολογήσεων συμμετέχει και η Scope Ratings, που όμως δεν αναγνωρίζεται -ακόμη- από την ΕΚΤ. Ο γερμανικός οίκος μάς δίνει την υψηλότερη βαθμίδα, ΒΒ+ από ΒΒ, ενώ «βλέπει» ανάπτυξη 8,6% για φέτος.

Ο Scope Group (ιδρύθηκε από τον Φλόριαν Σέλερ, το 2002, στο Βερολίνο) και για διάφορους λόγους είναι ο φιλικότερος προς τη χώρα μας. Γνωστό πως το Βερολίνο επιδιώκει την αναγνώριση του γερμανικού οίκου αξιολόγησης από την ΕΚΤ όσο πιο σύντομα γίνεται το 2022. Μάλιστα με το θέμα έχουν ασχοληθεί και τα πολιτικά κόμματα (θυμίζοντας τις εκλογές της προσεχούς Κυριακής/26 Σεπτεμβρίου). Η Φρανκφούρτη το συζητά.

Μας αφορούν όλα αυτά; Βεβαίως και άμεσα.

Αυτό γιατί θα αρκούσε μία θετική αξιολόγηση από τον γερμανικό οίκο (λ.χ. το τέταρτο τρίμηνο 2022) για να αποκτηθεί το πολυπόθητο investment grade.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v