Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μιχαήλ Γελαντάλις

Στη θέση του Εκηβόλου
ο Μιχαήλ Γελαντάλις

Αποποίηση ευθυνών
Σεπ 20 2021

Evergrande: Θα μπορούσε να αποβεί η... Lehman της Κίνας;

Στον κίνδυνο χρεοκοπίας της Evergrande αναφέρεται εκτενώς σχετικό θέμα του Euro2day.gr.  Θα εστιάσω στην παράμετρο της μετάστασης του προβλήματος στις θυγατρικές του κινεζικού ομίλου (ηλεκτρικών αυτοκινήτων και πλατφόρμας μετάδοσης περιεχομένου μέσω διαδικτύου), με εποπτικούς φορείς να προειδοποιούν πως εάν ο όμιλος πτώχευε, θα μπορούσε να πυροδοτήσει κρίση σε ολόκληρο το χρηματοπιστωτικό σύστημα της Κίνας.

Και αυτό το ενδεχόμενο είναι που χωρίζει τους αναλυτές σε δύο στρατόπεδα.

Το ένα, που υποστηρίζει πως η Evengrande θα μπορούσε να λειτουργήσει σαν κινεζική... Lehman, απορρυθμίζοντας τη λειτουργία της «μηχανής» σε μία συγκυρία που η αντιπαράθεση με τις ΗΠΑ προσλαμβάνει χαρακτήρα σύγκρουσης. Ακόμη και ότι ένα... σκάσιμο της Evergrande θα διευκόλυνε την Ουάσιγκτον, με μερίδα αναλυτών να ισχυρίζεται πως η κρίση υποδαυλίζεται από τους Aμερικανούς.

Εχει λογική αυτή η προσέγγιση.

Ομως, είναι και το άλλο, που θεωρεί πως το Πεκίνο έχει ανθεκτικά «σινικά τείχη», πως με τον τρόπο που λειτουργεί, έχει τη δυνατότητα να απομονώσει την περίπτωση της Evergrande να την καταπνίξει. Αλλωστε, από την κεντρική διοίκηση, τη δυναμική ανάπτυξης της οικονομίας μέχρι την εποπτεία/έλεγχο του χρηματοπιστωτικού συστήματος, των αγορών (μετοχών, ομολόγων/χρέους κ.λπ.), όλα λειτουργούν εντελώς διαφορετικά (συγκεντρωτικά/με άλλους όρους διαφάνειας).

Αμφότερα (τα στρατόπεδα) θα έχουν μία -κατ' αρχάς- εικόνα την Πέμπτη (23/9), όταν ο κινεζικός όμιλος πρέπει να καταβάλει τόκους 83,5 εκατ. δολαρίων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v