Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μιχαήλ Γελαντάλις

Στη θέση του Εκηβόλου
ο Μιχαήλ Γελαντάλις

Αποποίηση ευθυνών
Σεπ 23 2021

Ακόμη ένα... προσκλητήριο

Σταϊκούρας καλεί τραπεζίτες στη Βουλή για το θέμα της ρευστότητας. Εκτενές και με σαφές περιεχόμενο το θέμα της Ελενας Λάσκαρη, μετά την επιστολή-παρέμβαση του υπ.Οικονομικών για ειδική συνεδρίαση για τα δάνεια.

Κλιμακώνονται, είναι αλήθεια, οι πιέσεις του υπ. Οικονομικών προς τους τραπεζίτες, πλην όμως η κυβέρνηση μετρά -ήδη- θητεία 26 μηνών και εάν δεν με απατά η μνήμη μου, είναι η πολλοστή φορά που επανέρχεται στο συγκεκριμένο ζήτημα.

Προφανώς, για να παρεμβαίνει, κάτι δεν γίνεται -μέχρι τώρα- όπως θα έπρεπε, προκειμένου να ενισχυθούν επιχειρηματικότητα, πραγματική οικονομία. Το πιθανότερο, να παρεμβαίνει -και τώρα- καθώς αρχίζει η εισροή κονδυλίων από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Εξ όσων θυμάμαι, είναι ο ίδιος ο πρωθυπουργός, ο οποίος -τουλάχιστον- δις απηύθυνε έκκληση προς τους τραπεζίτες για αύξηση των χορηγήσεων. Οκτώβριο 2019 και Μάιο 2020. Στο παρασκήνιο της συνάντησης Μητσοτάκη-τραπεζιτών, αναφερόταν η Αναστασία Παπαϊωάννου (στις 25 Οκτωβρίου), σχεδόν ένα χρόνο πριν.

Για να δούμε, εάν θα βγει κάτι και τι από τη -νέα- πρωτοβουλία της κυβέρνησης - υπ. Οικονομικών. Και θα περιοριστώ στην αναφορά μόνο ενός στοιχείου. Το εγχώριο banking αποτελεί τον μεγαλύτερο δανειστή της ΕΚΤ -σε σχέση με τα περιουσιακά στοιχεία τους-, με τα κεφάλαια TLTRO να αντιπροσωπεύουν το 14% του συνόλου.

Και επειδή τα εν λόγω είναι Targeted Longer Term Refinancing Operations, δηλαδή ακριβώς αυτό στοχευμένα, ας μην ανατρέξω στη σχέση τους ως προς τα χορηγηθέντα σε επιχειρηματικότητα, πραγματική οικονομία. Δηλαδή, για τον λόγο που τα χορηγεί η Φρανκφούρτη.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι οι τραπεζίτες πολλές φορές έχουν επισημάνει ότι δεν προτίθενται να δώσουν δάνεια, χωρίς να τηρούνται τα τραπεζικά κριτήρια καθώς σε καμία περίπτωση δεν θέλουν να βρεθούν αντιμέτωπες με ένα νέο κύμα «κόκκινων» δανείων. 

Αυτά με την προσδοκία, αυτή τη φορά, να υπάρξει η ανάλογη ανταπόκριση των τραπεζιτών...

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v