Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μιχαήλ Γελαντάλις

Στη θέση του Εκηβόλου
ο Μιχαήλ Γελαντάλις

Αποποίηση ευθυνών
Σεπ 21 2021

ΤτΕ: Ο καθησυχαστικός Γιάννης Στουρνάρας

Σε μία περίοδο επαναφοράς της αβεβαιότητας στις διεθνείς αγορές, των διεργασιών για τα προγράμματα αγοράς κρατικών ομολόγων, το ύψος των επιτοκίων (κόστους χρήματος), ακόμη και των ανησυχιών για το κατά πόσον η Evergrande θα μπορούσε να αποδειχθεί μία κινεζική... Lehman, το σημαντικό -κατά την εκτίμησή μου- και σε αυτό εστιάζουμε σήμερα είναι η παρέμβαση του Διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα.

Η προσδοκία του πως η ΕΚΤ θα συνεχίσει να αγοράζει ελληνικό χρέος ακόμα και μετά το ΡΕΡΡ, περιλαμβάνοντάς το στο ΑΡΡ, είναι αρκούντως καθησυχαστική και -θεωρώ- σε σωστή στιγμή, καθώς έχει προηγηθεί η συνεδρίαση της ΕΚΤ (στις 9 Σεπτεμβρίου), με την πρόεδρό της Κριστίν Λαγκάρντ να... κλείνει το μάτι στην προοπτική συνέχισης της υποστηρικτικής πολιτικής της Φρανκφούρτης προς την Αθήνα. Στο ίδιο διάστημα, ο Διοικητής της ΤτΕ είχε εκφράσει την πεποίθηση πως η Κεντρική Τράπεζα δεν θα αποσύρει τη στήριξη προς την Ελλάδα όταν τελειώσει το έκτακτο -λόγω πανδημίας- πρόγραμμα αγοράς ελληνικών ομολόγων.

Το γεγονός ότι ήταν εκ των πρώτων και μάλιστα διαπρύσιος υποστηρικτής των πολιτικών Ντράγκι, σταθερός στην ομάδα των «περιστεριών» (σε δυσκολότερες περιστάσεις) και στις δύο θητείες του -πλέον- Πρωθυπουργού της Ιταλίας και στη συνέχεια στο πλευρό της Γαλλίδας, έχει τη σημασία του.

Και γι' αυτό θεωρώ σημαντική την παρέμβασή του (στο Politico).

Θα συσχέτιζα, δε, όλες αυτές τις εξελίξεις που μας αφορούν με την πρόσφατη ανάρτησή μας (17/9) για την DBRS, τη Scope και τις αναβαθμίσεις.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v