Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μιχαήλ Γελαντάλις

Στη θέση του Εκηβόλου
ο Μιχαήλ Γελαντάλις

Αποποίηση ευθυνών
Σεπ 27 2021

Γερμανία: Γιατί μας αφορά

Νίκη SPD στις εκλογές, αρχίζει η διελκυστίνδα για τον σχηματισμό κυβέρνησης.

Ανοιχτό και το ενδεχόμενο τρικομματικής, όπως ανέλυε ο Guy Chazan στους FT/Euro2day.gr.

Ενδεχόμενο που εάν επιβεβαιωθεί, θα συμβαίνει για πρώτη φορά στη Γερμανία, μετά τον Β' ΠΠ.

Mε διάφορα ενδεχόμενα ανοιχτά, για τον ευρωΝότο -συμπεριλαμβανόμενης της χώρας μας-, απευκταίο είναι αυτό που θα όριζε νέο υπ.Οικονομικών από τους Ελεύθερους Δημοκράτες (FDP).

Με σκληρή ατζέντα για τα δημοσιονομικά και με θέσεις αντίθετες των Κριστίν Λαγκάρντ και Μάριο Ντράγκι, με ό,τι αυτό θα μπορεί να σημαίνει (και) για εμάς από το 2023 και μετά.

Ωστόσο, σημαντικές παράμετροι -για τους αναλυτές- είναι τόσο ο χρόνος/διάρκεια για τον σχηματισμό κυβέρνησης (με πιθανότατο ενδεχόμενο η Αγκελα Μέρκελ να απευθύνει ως καγκελάριος το διάγγελμα και για το 2022) όσο οι πολιτικές εξελίξεις στη Γαλλία, δεδομένου ότι στις 10 Απριλίου θα διεξαχθούν οι προεδρικές εκλογές.

Οι ισορροπίες στον άξονα Βερολίνου-Παρισιού είναι ένα ζητούμενο, σε μία συγκυρία που η Γαλλία διεκδικεί περισσότερο ζωτικό χώρο από τη Γερμανία.

Περίοδος που θα μπορούσε να αποβεί μακρά, με ευνοϊκές ή αρνητικές επιπτώσεις για τον ευρωΝότο (και εμάς), από τη στιγμή που θα ενισχυόταν ο ρόλος του Μάριο Ντράγκι.

Το τελευταίο αφορά και την Κριστίν Λαγκάρντ, δεδομένου ότι το έκτακτο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων λήγει (;) τον Μάρτιο 2022 αλλά με την επικεφαλής της ΕΚΤ να έχει ανοίξει -ήδη- παράθυρο ευκαιρίας (και) για την «ελληνική υπόθεση».

Δεδομένων αυτών -αλλά όχι μόνον-, ο κίνδυνος της περαιτέρω «σμίκρυνσης» της Ευρώπης, σε μία ιστορική περίοδο αναδιάταξης του διεθνούς χάρτη, είναι ορατός.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v