Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μιχαήλ Γελαντάλις

Στη θέση του Εκηβόλου
ο Μιχαήλ Γελαντάλις

Αποποίηση ευθυνών
Σεπ 24 2021

Είδες... η ΔΕΗ;

Σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου -ύψους 750 εκατ.- προχωρά η ΔΕH, με στόχο την επιτάχυνση/μεγέθυνση του επενδυτικού της προγράμματος -8,4 δισ.- μέχρι το 2026.

ΕΕΣΥΠ και ΤΑΙΠΕΔ (βασικοί μέτοχοι με ποσοστό συνολικά στο 51% του μετοχικού κεφαλαίου) σχεδιάζουν τη μείωση της συμμετοχής τους στο 34%, προδιαγράφοντας -έτσι- ακόμη και το ενδεχόμενο ενιαίου στρατηγικού επενδυτή.

Έκτακτη γενική συνέλευση για την ΑΜΚ έχει συγκληθεί για 19 Οκτωβρίου και εάν όλα εξελιχθούν βάσει του σχεδιασμού, η διαδικασία αναμένεται να ξεκινήσει τέλη Οκτωβρίου.

Αυτά μπορεί να είναι καλά για την αγορά, εάν η περίπτωση της ΔΕΗ εξελιχθεί σε βάθος χρόνου ανάλογα με του ΟΤΕ (με την Deutsche Telekom να ελέγχει το 45%). Ωστόσο, μία μικρή αναδρομή στις προηγούμενες συνεδριάσεις δείχνει ένα πτωτικό σερί που όμοιό του δεν είχε καταγραφεί για τη μετοχή ούτε επί Covid-19 και lockdown. Στη γλώσσα της αγοράς, «εννέα κόκκινα κεριά» ούτε στη χειρότερη διόρθωση των αγορών, και μάλιστα με αυξημένες συναλλαγές. Παραπέμποντας σε επίμονους και ισχυρούς πωλητές, εάν αθροισθούν τα κομμάτια που πουλήθηκαν. Είναι γεγονός ότι έντονα πτωτική πορεία είχαν πολλές εταιρείες και στο εξωτερικό, δεδομένης της απότομης αύξησης στα κόστη της ενέργειας και των επιπτώσεών τους για τις εταιρείες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας και τους καταναλωτές. Ωστόσο, οι «σκιές» για ενδεχόμενη χρήση «εσωτερικής πληροφόρησης» ήταν χθες το κύριο θέμα στην αγορά μεταξύ των επενδυτών, που σημαίνει ότι οι αρμόδιες αρχές οφείλουν να ενεργήσουν τα δέοντα, προκειμένου να διαπιστωθεί εάν είναι βάσιμες ή όχι. (*)

Το παράδοξο της υπόθεσης; Οι ρευστοποιήσεις ενεργοποιήθηκαν την αμέσως επόμενη της ανακοίνωσης της θεαματικής/μεγάλης συμφωνίας για την πώληση του 49% του μ.κ. του ΔΕΔΔΗΕ. Ποσοστό (χωρίς διοίκηση) που αποτιμήθηκε στα 2,13 δισ., όταν το 100% της ΔEΗ στο χθεσινό «κλείσιμο» διαμορφωνόταν στα 2,09 δισ.

Το πρόβλημα της υπόθεσης σε χρηματιστηριακούς όρους; Είναι η τρίτη φορά που η αγορά αιφνιδιάζεται με ΑΜΚ -και έρχεται αντιμέτωπη με αναταράξεις. Ετσι εμφανίζεται «κολλημένη» και μάλιστα σε μία συγκυρία, που στις διεθνείς αγορές κυριαρχούν οι αγοραστές. 

Η περίοδος που ακολουθεί μέχρι τη Γ.Σ. (19/10) και την ΑΜΚ είναι σε χρηματιστηριακούς όρους «μακρά», με τις επιπτώσεις να προεξοφλούνται από σήμερα κιόλας. Και με την αγορά να μη γνωρίζει βασικά στοιχεία (εύρος τιμής, κίνητρα για νέους, όροι ανταλλαγής κ.λπ.), επιτείνεται η νευρικότητα-αβεβαιότητα στο διάστημα που ακολουθεί.

Συν το ότι οποιαδήποτε φήμη, πληροφορία, διαρροή περί άλλης ΑΜΚ άλλης εισηγμένης θα επιβαρύνει ακόμη περισσότερο το ήδη βαρύ κλίμα.

(*) στη ζωή λένε πως μυστικό που ξέρουν περισσότεροι από 2 παύει να είναι μυστικό. Σε κάθε περίπτωση, το πτωτικό σερί των 9 συνεδριάσεων προκαλεί εντύπωση, δεδομένου ότι είχαν προηγηθεί θετικά νέα (σ.σ. ΔΕΔΔΗΕ). Αξιοσημείωτο και το ότι χθες από τις 16:00 εκδηλώθηκε μπαράζ πωλήσεων όχι μόνο σε μετοχές της ΔEΗ αλλά αδιακρίτως των 16 από τα 21 blue chips του δείκτη. Και μάλιστα, όταν σε Φρανκφούρτη και Νέα Υόρκη γινόταν πάρτι.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v