Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μιχαήλ Γελαντάλις

Στη θέση του Εκηβόλου
ο Μιχαήλ Γελαντάλις

Αποποίηση ευθυνών
Ιαν 3 2023

Endless: Κάνει... πίσω

Από τις διαχρονικές παθογένειες του Χρηματιστηρίου Αθηνών, η μη ελκυστικότητά του για την εισαγωγή εταιρειών.

Συνδυαστικά με το διάτρητο πλαίσιο, που διευκολύνει την έξοδο εισηγμένων, έχουμε φθάσει εδώ που είμαστε.

Οι αριθμοί «μιλούν» από μόνοι τους, λίγο-πολύ τους γνωρίζουμε, μην τους επαναλαμβάνω.

Ωστόσο η στο παρά ένα απόσυρση του ενδιαφέροντος των Ν. Χριστόπουλου και Ι. Τρακάκη όσον αφορά την εισαγωγή των μετοχών της εταιρείας Endless EC (πρώην Ευρωχαρτική) δεν θεωρώ πως αποτελεί και την καλύτερη εξέλιξη.

Γνωστό στην αγορά πως η ιδιωτική χρηματιστηριακή είχε προχωρήσει -σχεδόν- στη σύνταξη του Ενημερωτικού ότι οι δύο επιχειρηματίες είχαν κάνει επαφές με ανθρώπους της αγοράς, με αποτέλεσμα να θεωρείται πως θα είναι η πρώτη νέα εισαγωγή βιομηχανικής εταιρείας, μετά από χρόνια.

Πρόκειται για ικανό μέγεθος -δεδομένης της «ρηχότητας» της αγοράς-, με κύκλο εργασιών 58,5 εκατ. το 2021 και 72 εκατ. (εκτιμώμενα ) για το 2022.

Προφανώς και η Endless ως εκ της δραστηριότητάς της είναι από τις εταιρείες που επηρεάζονται από το ενεργειακό κόστος, αλλά αυτό από μόνο του δεν μπορεί να λειτούργησε αποτρεπτικά για το «φρένο» των βασικών μετόχων.

Κοινός τόπος στα καθ' ημάς πως το ΧΑ για πολλούς και διάφορους λόγους παραμένει μη ελκυστικό σε μία περίοδο που και το κόστος χρήματος ακριβαίνει -χωρίς να διαφαίνεται μείωσή του, τουλάχιστον για το 2023- και η εσωτερική αγορά εταιρικών ομολόγων δεν προσφέρεται για νέες εκδόσεις.

Και με τις τράπεζες μόλις που έχουν ξεκινήσει να δίνουν κάτι... ψιλά για καταθέσεις (από ένα ελάχιστο όριο και πάνω).

Από τις προτεραιότητες που απαιτείται να προχωρήσουν το 2023 -χρονιά πρόκληση, όπως σημείωνε ο Λάμπρος Παπακωνσταντίνου σε συνέντευξή του στον Παντελή Αρσένη. Με τη βεβαιότητα πως ο πρόεδρος της Ideal Holdings, της μοναδικής εισηγμένης που λειτουργεί με χαρακτηριστικά Private Equity, θα συναινούσε προς αυτό. 

Αν μη τι άλλο, για να κερδηθεί και κάτι ουσιαστικό για την αγορά μας, αυτή τη χρονιά.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v