Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μιχαήλ Γελαντάλις

Στη θέση του Εκηβόλου
ο Μιχαήλ Γελαντάλις

Αποποίηση ευθυνών
Απρ 7 2023

Mytilineos: Αρχή άνδρα δείκνυσι (*)

Εως τα 27,48 ευρώ η μετοχή και μεγαλύτερη των 4 δισ. η αποτίμηση της Mytilineos, της οποίας η Fitch αναβάθμισε το μακροπρόθεσμο αξιόχρεο σε "ΒΒ+" από "ΒΒ", μία θέση χαμηλότερα της επενδυτικής
βαθμίδας.

Στοιχειοθετείται από τη σταθερή προοπτική υψηλών κερδών και τη θεαματική ενίσχυση της αποδοτικότητας
όλων των δραστηριοτήτων της. Εξέλιξη νομοτελειακή, απόρροια της «διαχρονικής σχέσης εμπιστοσύνης» στην οποία αναφερόταν ο ΕΚΗ στις 30 Δεκεμβρίου, τότε που η αποτίμηση διαμορφωνόταν στα 2,83 δισ., δηλαδή 1,170 δισ. σε διάστημα 3 μηνών!

Σημειώναμε τότε την επίτευξη ενός «ονείρου ζωής» του επιχειρηματία, την ένταξη του «παιδιού» του στον MSCI Standard Greece. Ωστόσο ήταν ο ίδιος, ο οποίος είχε προδιαγράψει το επόμενο (όνειρο) «εισαγωγή σε ξένο χρηματιστήριο» (28/7), με τον εταιρικό μετασχηματισμό της Mytilineos βασική παράμετρο για την πραγματοποίησή του.

«Μία ειδική-ξεχωριστή περίπτωση» σημειώναμε (26/10/2022), με αφορμή την ανακοίνωση -τότε- οικονομικών αποτελεσμάτων. «Καιρός ήταν» η αναφορά μας (29/7/2022), όταν για πρώτη φορά ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος είχε κάνει νύξη για εισαγωγή σε ξένο χρηματιστήριο.

Γιατί όλη αυτή η αναδρομή; Ακριβώς για να επιβεβαιωθεί η διαχρονικότητα -να καταδειχθεί το ρηθέν(*).

Πάει χρόνια πριν, γιατί ο άνθρωπος ανέκαθεν έβλεπε μπροστά, και εξηγούμαι: ήταν αρχές Σεπτεμβρίου (4/9/2014) όταν, στο πλαίσιο της ετήσιας παρουσίασης στην Ενωση Θεσμικών, είχε προκαλέσει αίσθηση με την τοποθέτησή του για την πολιτική που επρόκειτο να ακολουθήσει σχετικά με τον τραπεζικό δανεισμό (Ο Μυτιληναίος, τα «κόκκινα δάνεια» και οι... νυχτωμένοι επιχειρηματίες - ΧΑΜαιλέων 5/9/2014). Παρέμβαση και πολιτική της εταιρείας, που έμελλε να δικαιωθεί εκ των πραγμάτων.

Θυμάμαι και άλλες, κυρίως σε διεθνή Μέσα, θα περιοριστώ στην προειδοποίησή του (στο Bloomberg 1/11/2021) πως η Ευρώπη υποεκτίμησε τις συνέπειες της κρίσης, «πρέπει να συνεχίσουμε την πορεία προς την πράσινη μετάβαση, αλλά για να τη δούμε, δεν πρέπει να πεθάνουμε από το κρύο...» είχε τονίσει. Δυστυχώς επιβεβαιώθηκε και σε αυτό, τα επίχειρα των κεντρικών πολιτικών «πληρώνει» η ευρωπαϊκή βιομηχανία, η πραγματική οικονομία, οι κοινωνίες.

Kαι για αυτά, που αναφερόμαστε σήμερα για τους χιλιάδες μικρομετόχους/μικροεπενδυτές, ελάχιστη σημασία έχει εάν σε 3-6 κ.ο.κ μήνες η Mytilineos θα αποτιμάται συν Χ εκατ., γιατί η σχέση τους με την εταιρεία, τους ανθρώπους της, είναι διαχρονική και εδραίας εμπιστοσύνης.

(*) το γνωμικό αποδίδεται στον Βίαντα τον Πριηνέα, έναν εκ των 7 σοφών, χρησιμοποιείται δε από τον Σοφοκλή στην «Αντιγόνη», με τον Κρέοντα να υποστηρίζει ότι η εξουσία αποκαλύπτει τον πραγματικό χαρακτήρα του άνδρα. Ποικιλόμορφη η εξουσία, εκφάνσεις της συναντούμε -και- στην οικονομική δραστηριότητα, επί του προκειμένου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v