Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μιχαήλ Γελαντάλις

Στη θέση του Εκηβόλου
ο Μιχαήλ Γελαντάλις

Αποποίηση ευθυνών
Οκτ 10 2023

Η Ευρώπη που «πυροβολεί» τα... πόδια της

«Αστραψε και βρόντηξε» για ακόμη μία -πολλοστή- φορά ο Ευάγγελος Μυτιληναίoς. Το θέμα, λίγο ως πολύ, γνωστό -χρόνια παθογένεια της ευρωπαϊκής πολιτικής και των Βρυξελλών-, με τον (και) πρόεδρο
της Eurometaux να αποκαλύπτει πως μετά από ένα χρόνο διαπραγματεύσεων απορρίφθηκε το Green Pool -πλαίσιο στήριξης επί της ουσίας- της ευρωπαϊκής (ενεργοβόρου) βιομηχανίας.

Η Ευρώπη φθίνει -και δεν είναι μόνο στο βιομηχανικό μέτωπο αλλά σε πολλαπλά-, με το «αποτύπωμα» να αφορά μέχρι (κυρίως) το γεωπολιτικό.

Πράγματι, και σε αυτή την κρίση απούσα η Ευρώπη από το φλεγόμενο μέτωπο της Μέσης Ανατολής -με το πολιτικό της σύστημα να περιορίζεται σε λεκτικές παρεμβάσεις, άνευ ουσιαστικού παρεμβατικού αποτελέσματος. Για αυτό δεν παραξενεύει τους γνωρίζοντες η φθίνουσα τάση και στα οικονομικά, ειδικότερα στη βιομηχανική παραγωγή που εστιάζει ο επικεφαλής της Mytilineos.

Η αναφορά του πως «... αυτή τη στιγμή υπάρχει παραγωγή που προέρχεται από τη Ρωσία, από την Ινδία και τη Μέση Ανατολή. Αντικαθιστά παραγωγή που έχει χαθεί στην Ευρώπη. Η ευρωπαϊκή παραγωγή ήταν 5 εκατομμύρια τόνοι και τώρα μειώνεται στους 2,5 εκατομμύρια τόνους και εξακολουθεί να μειώνεται. Αλλά τίποτα δεν έχει αποφασιστεί ακόμα στην Ευρώπη...» θα έπρεπε να έχει κινητοποιήσει τις Βρυξέλλες. Φευ...

Το γεγονός ότι το θέμα της υποστήριξης της ενεργοβόρου βιομηχανίας ήταν σε διαπραγμάτευση για πάνω από ένα χρόνο -με αρνητική κατάληξη-, περίοδο που στην Ουάσιγκτον η κυβέρνηση Μπάιντεν υλοποιούσε το Inflation Reduction Act (με πλούσιες επιδοτήσεις για τη βιομηχανία της), επιβεβαιώνει την αδρανή, παρελκυστική πολιτική (;) που ακολουθούν οι Βρυξέλλες και σε αυτό το μέτωπο, δυστυχώς.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v