Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μιχαήλ Γελαντάλις

Στη θέση του Εκηβόλου
ο Μιχαήλ Γελαντάλις

Αποποίηση ευθυνών
Οκτ 6 2023

Οι κεντρικές τράπεζες και η εξαίρεση της ΤτΕ

Αιφνιδιάστηκε μεν η αγορά από την ισχυρή διόρθωση που είχε η μετοχή της Τραπέζης της Ελλάδος -έως τα 13,90 και κλείσιμο στα 14,10 (-7,54%<) με αυξημένες συναλλαγές (περί τις 134 χιλ. τμχ.)- πλην όμως, όπως σημείωνε χθες η Αναστασία Παπαϊωάννου, συγκεκριμένη αναφορά συμπεριλαμβανόταν στο προσχέδιο του προϋπολογισμού. Συγκεκριμένα, υπάρχει πρόβλεψη για μη διανομή μερίσματος.

Το θέμα δεν είναι της ΤτΕ, αφορά το ευρωσύστημα ευρύτερα, με τον ΧΑΜαιλέοντα να θυμίζει ότι τα αρνητικά μηνύματα ήταν γνωστά από τις αρχές του 2023, συγκεκριμένα για «ζημιές-μαμούθ, που χτυπούν τις κεντρικές τράπεζες της Ευρώπης» -στις 20 Φεβρουαρίου.

Εκτοτε δεν άλλαξε κάτι προς το καλύτερο, τουναντίον, καθώς εντάθηκε η πολιτική της αύξησης επιτοκίων, ποσοτικής σύσφιξης. Ενδεικτικό το ότι προβλέψεις -τέλη Φεβρουαρίου- αναφέρονταν σε απώλειες 26 δισ. για την Bundesbank, 17 δισ. για τη Γαλλία, 9 δισ. για την Ιταλία, 5 δισ. για την Ολλανδία.

Εξαίρεση αυτού του κανόνα φαίνεται να αποτελεί η ΤτE, καθώς είχε πολύ μικρότερες αγορές και αφορούσαν σε ομόλογα υψηλότερης απόδοσης. Πηγές της σημειώνουν ότι το τοπίο θα ξεκαθαρίσει με την ανακοίνωση των οικονομικών αποτελεσμάτων, πιθανότερο ωστόσο θεωρούν στην αγορά πως θα ακολουθήσει την «κεντρική» γραμμή.

Αναφέρεται η στήλη στην εξαίρεση της ΤτE, όπως θα μπορούσε να αναφερθεί στον ΟΔΔΗΧ, καθώς σε τρικυμιώδεις καιρούς διεθνώς, τα συγκεκριμένα «σημεία αναφοράς» της οικονομίας είναι σε -συγκριτικά πάντα- καλύτερη θέση από την πλειονότητα των χωρών-μελών της Ε.Ε.

Οσον αφορά στον Οργανισμό, τα 7 δισ. που προγραμματίζει να αντλήσει το 2024 είναι... peanuts μπροστά στις υποχρεώσεις λ.χ. της Ρώμης και σε τι επιτοκιακό περιβάλλον.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v