Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μιχαήλ Γελαντάλις

Στη θέση του Εκηβόλου
ο Μιχαήλ Γελαντάλις

Αποποίηση ευθυνών
Οκτ 12 2023

Στο Μαρακές με τη Standard & Poor's

Σχεδόν μία εβδομάδα πριν την αξιολόγηση-ορόσημο της ελληνικής οικονομίας από τη Standard & Poor's, η ελληνική πλευρά έχει την ευκαιρία να μετρήσει τις διαθέσεις του αμερικανικού οίκου. Στο Μαρακές -για τη φθινοπωρινή Σύνοδο του ΔΝΤ- η ελληνική αποστολή, με τον υφυπουργό Οικονομικών, τον επικεφαλής του ΟΔΔΗΧ και τον αντιπρόσωπο της Ελλάδας στο Ταμείο. «Κλεισμένες» συναντήσεις με ανώτατα στελέχη της S&P, με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει για την αξιολόγηση που ακολουθεί.

Η Αθήνα επενδύει στο ενδεχόμενο αναβάθμισης κατά μία κλίμακα, δηλαδή την απόδοση της επενδυτικής βαθμίδας, «ξεκλειδώνοντας» την προοπτική εισροής σημαντικών επενδυτικών κεφαλαίων σε εύλογο χρονικό ορίζοντα. Το 4,22% του 10ετούς φέρεται να παραπέμπει σε προσπάθεια προεξόφλησης ενός θετικού αποτελέσματος στις 20 Οκτωβρίου, θα δείξει. Ωστόσο, πέραν των σημαντικών επαφών που θα έχουν με τους επιτελείς της Standard & Poor's, οι Χάρης Θεοχάρης και Δημήτρης Τσάκωνας θα έχουν συναντήσεις με κορυφαία στελέχη οργανισμών & φορέων που ασκούν επιρροή διεθνώς.

Από το πρόγραμμα κρατώ δυο συναντήσεις που ενδεχομένως να ενισχύσουν το αφήγημα της 20ής Οκτωβρίου: με εκπροσώπους της Ομάδας Διαχείρισης Επενδύσεων της Moody's και υψηλόβαθμη αντιπροσωπεία της Morgan Stanley.

Στα αμερικανικά σπίτια προσβλέπει η Αθήνα, πολλαπλά -μεταξύ άλλων- και ενόψει της διάθεσης σημαντικού ποσοστού του μετοχικού κεφαλαίου της Εθνικής από το ΤΧΣ.

Για αυτό και στο Μαρακές κρίνονται αρκετά.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v