Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μιχαήλ Γελαντάλις

Στη θέση του Εκηβόλου
ο Μιχαήλ Γελαντάλις

Αποποίηση ευθυνών
Δεκ 13 2023

Cenergy Holdings: Με αφορμή τον Ανέστη Κ.

Στα 7 ευρώ η μετοχή της εισηγμένης, κοντά στο ιστορικό υψηλό των 7,40 ευρώ. Με άνοδο 113,79%, προφανώς η μετοχή του ομίλου με το μεγαλύτερο επενδυτικό ενδιαφέρον το 2023, απόρροια της θεαματικής επιχειρηματικής μεγέθυνσής του -κυρίως- διεθνώς και στην εγχώρια αγορά.

Με αφορμή σχόλιο του Ανέστη Κ. στη χθεσινή, η σημερινή ανάρτησή μας:

Σημείωνε ο συν-υπογείτης, γιατί η Cenergy Holdings είναι και θα παραμείνει sexy...

«... Eπενδύσεις 584 δισ. ευρώ ως το 2030, σύμφωνα με το Σχέδιο Δράσης της Κομισιόν που δημοσιεύτηκε πρόσφατα για την ανάπτυξη των διασυνδέσεων στην Ευρώπη, ώστε να ανταποκριθούν στις αυξημένες ανάγκες λόγω της επέκτασης των ΑΠΕ και της αύξησης της ζήτησης ενέργειας, απαιτούνται επενδύσεις 584 δισ. ευρώ μέχρι το 2030 για την αναβάθμιση των ηλεκτρικών δικτύων της ΕΕ, καθώς τα διασυνδεδεμένα και σταθερά δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας αποτελούν τη ραχοκοκαλιά μιας εύρυθμης αγοράς ενέργειας. Δεδομένου ότι το 40% των δικτύων διανομής μας είναι παλαιότερα των 40 ετών και η διασυνοριακή δυναμικότητα μεταφοράς αναμένεται να διπλασιαστεί έως το 2030, σημειώνεται ότι απαιτούνται επενδύσεις ύψους 584 δισ. ευρώ.

Η δυναμικότητα παραγωγής αιολικής και ηλιακής ενέργειας πρέπει να αυξηθεί από 400 GW το 2022 σε τουλάχιστον 1.000 GW έως το 2030, συμπεριλαμβανομένης της μεγάλης συσσώρευσης υπεράκτιων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας έως 317 GW, προκειμένου να συνδεθούν με τη στεριά...».

To ενθαρρυντικό για την εγχώρια επιχειρηματικότητα είναι πως μεγέθη όπως η Cenergy Holdings και ακόμη 3-4 ελληνικών ομίλων έχουν -πλέον- όλο και ισχυρότερη διεθνή παρουσία, ευρύτερη/ουσιαστικότερη όσο ποτέ.

Ενδεικτική η μόλις πιο τελευταία συμφωνία της Mytilineos (Energy & Metals) με την GE Vernova's Grid Solutions business.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v