Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μιχαήλ Γελαντάλις

Στη θέση του Εκηβόλου
ο Μιχαήλ Γελαντάλις

Αποποίηση ευθυνών
Σεπ 22 2008

Τα του Πιλαβίου τω Πιλαβίω

Καίρια και εύστοχη ομολογουμένως η αντίδραση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς (*) να βάλει... μέτρο και ό,τι άλλο χρειάζεται στις ανοιχτές πωλήσεις.

Να δούμε πώς θα λειτουργήσει και σε ποιο βαθμό μπορεί να ασκηθεί ουσιαστικός έλεγχος στον κάθε λογής ξένο ή... ξένο, που παίζει παρακάμπτοντας τους κανόνες, κινούμενος στο όριο του νομότυπου.

Βέβαια οι ξένοι και οι... ξένοι σε άλλα έχουν μάθει τόσα χρόνια να λειτουργούν ανεξέλεγκτα, χωρίς να δίνουν λογαριασμό στις ελληνικές αρχές. Αλήθεια, πιστεύει κάποιος ότι έχει κληθεί κάποιος διαχειριστής επιθετικού χαρτοφυλακίου, κανένα... καλόπαιδο, να δώσει εξηγήσεις για τα έργα και τις ημέρες του στο Χ.Α.;

Το πιθανότερο είναι πως όχι, είτε γιατί αυτό συνέβαλλε στην... απογείωση της αγοράς και της αποτίμησης συγκεκριμένων εισηγμένων και βόλευε τους κρατούντες είτε επειδή όλοι αυτοί είχαν λάβει λάθος μήνυμα από την ελληνική πλευρά.

Όμως για παράδειγμα η αμερικανική εποπτική αρχή απαίτησε από πολλούς διαχειριστές hedge funds να αιτιολογήσουν πωλητικές τακτικές τους φτάνοντας σε σημείο να καταθέτουν ε ν ό ρ κ ω ς  για διασπορά ψευδών ειδήσεων με σκοπό την κερδοσκοπία, τις σχέσεις τους με επιχειρηματίες, ακόμη και με δημοσιογράφους.

Θα μπορούσαμε να περιμένουμε κάτι τέτοιο και στη δική μας αγορά; Καλό θα ήταν.


(*) Φειδωλοί ομολογουμένως στα θετικά λόγια μας προς τις Αρχές και γνωστή η στάση μας όλα αυτά τα χρόνια. Για να μην παρεξηγούμεθα. Όμως, οφείλουμε να αποδώσουμε εύσημα και στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, καθώς εκ των υστέρων (και αυτό χρεώνεται σε βάρος μας) πληροφορηθήκαμε για άμεσες ενέργειες της Ε.Κ. την επομένη κιόλας της ανακοίνωσης πτώχευσης της Lehman. Κινήσεις ρηξικέλευθες, όπως αποδείχτηκε στη συνέχεια, και δραστικές.

Τα του Πιλαβίου τω Πιλαβίω, λοιπόν.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v