Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μιχαήλ Γελαντάλις

Στη θέση του Εκηβόλου
ο Μιχαήλ Γελαντάλις

Αποποίηση ευθυνών
Σεπ 12 2008

Άκου... αγαπητέ επενδυτάκο

Σημαντικά όσα αναφέρθηκαν από τον κ. Σπύρο Καπράλο στη διάρκεια του 5ου Διεθνούς Συνεδρίου Κεφαλαιαγορών.

Σημαντικότερα, κατά την εκτίμηση ιστορικών παραγόντων της αγοράς, καθότι ο κ. Καπράλος μιλά από καθέδρας του προέδρου της Ένωσης Ευρωπαϊκών Χρηματιστηρίων (FESE), σε μία κομβική περίοδο για τις ευρωπαϊκές αγορές.

Την ίδια ώρα που η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς εγκρίνει τον δανεισμό τίτλων μέσω εξωχρηματιστηριακών συναλλαγών (με τη JP Morgan να είναι, σύμφωνα με το Reuters, ο πρώτος μεγάλος παίκτης που προχωρά σε δανεισμό otc τίτλων).

Την ίδια ώρα που το οικονομικό επιτελείο… ράβει-ξηλώνει τα φορομέτρα και ο ΣΜΕΧΑ ζητά ουσιαστικότερες παρεμβάσεις.

Έχουν, κατά την εκτίμησή μας, σημασία όλα αυτά, καθώς ο πρόεδρος της FESE φαίνεται να πετά το… μπαλάκι στους καθ' ύλην αρμοδίους.

Κι αυτό γιατί σημειώνει: "Με την κατάργηση των κανονισμών συγκέντρωσης εντολών καταργήθηκε και η εγγύηση διαφάνειας που παρείχαν τα εθνικά χρηματιστήρια". Και επιπλέον αναφέρει: "Οι μικρότεροι επενδυτές υποφέρουν από ασυμμετρία πληροφόρησης. Η μεταδιαπραγματευτική διαφάνεια των εντολών δεν δείχνει όλη την εικόνα. Μερικοί από τους μηχανισμούς δημοσίευσης συναλλαγών δεν εποπτεύουν ορθά τις τράπεζες που δημοσιεύουν το αποτέλεσμα, με μερικές συναλλαγές να μετρούνται δύο φορές ή καθόλου".

Και ο ίδιος συνεχίζει: "Όσον αφορά στην προστασία των επενδυτών, πρέπει να θυμηθούμε ότι πολλές από τις διατάξεις της MiFID -και συγκεκριμένα της βέλτιστης εκτέλεσης-σχεδιάστηκαν κυρίως για να ενισχύσουν το επίπεδο προστασίας των επενδυτών, παρά να για να διευκολύνουν τους συντελεστές των αγορών ή τα χρηματιστήρια...".

Λέγονται πολλά από τα οποία τα περισσότερα αφορούν σε όλους εμάς τους… επενδυτάκους, που ενοχλούμε τους επιτελείς. Και λέγονται με το όνομά τους, από τον πρόεδρο του FESE. Που εν προκειμένω δεν ήταν άνθρωπος της αγοράς, αλλά προσπάθησε και φαίνεται πως λέει πλέον τα του Καίσαρος…

Σε αντίθεση με προύχοντες, οι οποίοι αν και προέρχονται από τα σπλάχνα της αγοράς, σπουδαγμένοι εις την αλλοδαπή και με… ντοκτορά, φαίνεται να ζουν σε άλλο κόσμο. Ή μοιάζουν να μην τους ενδιαφέρουν όλα αυτά που γίνονται ερήμην των ιδιωτών επενδυτών, της μετοχικής ιδέας, παρά μόνο η απόδοση διαπιστευτηρίων εις τους ξένους και τους Φραγκολεβαντίνους.

Σε σχετικό θέμα του euro2day περιέχεται το περιεχόμενο της ομιλίας του κ. Σπύρου Καπράλου, προέδρου της FESE. Όπως και χρήσιμα σχόλια στον Χαμαιλέοντα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v