Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μιχαήλ Γελαντάλις

Στη θέση του Εκηβόλου
ο Μιχαήλ Γελαντάλις

Αποποίηση ευθυνών
Σεπ 18 2008

Τρέχει κάτι με τις τράπεζες;

Με εξαιρετικό ενδιαφέρον διαβάσαμε μέχρι τα… ψιλά γράμματα της έκθεσης της Εθνικής - P&K για τις ελληνικές τράπεζες. Kαι τις περιορισμένες, όπως αναφέρεται, άμεσες επιπτώσεις στην εγχώρια αγορά από την πτώχευση της Lehman Brothers.

Εμπεριστατωμένη από κάθε άποψη η δουλειά των παιδιών της Εθνικής - P&K και ενδελεχής, καθώς φτάνει μέχρι την καρδιά του προβλήματος. Η διαπίστωση, για παράδειγμα, ότι «οι ελληνικές τράπεζες είναι ενεργές στη διατραπεζική αγορά είτε παρέχοντας είτε ως δανειστές» και πως «δεν θα αποτελούσε έκπληξη να δει την Alpha Bank, μία εκ των ελαχίστων που δεν έχουν προχωρήσει σε επιθετικές κινήσεις συσσώρευσης καταθέσεων, να αλλάξει τη στρατηγική της προς αυτή την κατεύθυνση» γίνεται για πρώτη φορά από ελληνικό τραπεζικό όμιλο. Και μάλιστα από τον πρώτο τη τάξει όμιλο της Εθνικής.

Το ενδιαφέρον είναι πως τραπεζικοί παράγοντες έβλεπαν πίσω από τα… ψιλά γράμματα για την Alpha Bank έμμεση αναφορά στην κατάσταση ρευστότητας του ομίλου. Στην ίδια έκθεση υπήρχε ξεκάθαρη (προ) ειδοποίηση πως «εάν αυτό το εξαιρετικά σφιχτό περιβάλλον διατηρηθεί για παρατεταμένη χρονική περίοδο θα επηρεάσει πιθανότατα τράπεζες όπως η Alpha Bank, η Eurobank και η Τράπεζα Πειραιώς». Και τα… καρφιά φαίνεται να συνεχίζονται.

Αλλάζει κάτι στο τραπεζικό μέτωπο ή ιδέα μας είναι;

ΣΗΜ. Τέλος Ιουνίου είχε πραγματοποιηθεί -εάν δεν απατώμεθα- η πολυδιαφημισμένη διάθεση 16.522.691 ιδίων μετοχών (του 4,06% του μ.κ.) της Alpha Bank στο κρατικό επενδυτικό χαρτοφυλάκιο του Κατάρ.

Η διάθεση είχε γίνει στα 18 ευρώ ανά μετοχή και είχε αποφέρει περί τα 296 εκατ. ευρώ στον όμιλο, που είχαν πληρωθεί μετρητοίς από το γαλαντόμο Paramount Services Holdings. Με βάση τη χθεσινή τιμή της μετοχής στα 15,06 ευρώ το PSH μετρά υποαξίες 48,5 εκατ. ευρώ. Θα πείτε… ψίχουλα για Άραβες και μάλιστα από το Κατάρ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v