Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μιχαήλ Γελαντάλις

Στη θέση του Εκηβόλου
ο Μιχαήλ Γελαντάλις

Αποποίηση ευθυνών
Σεπ 15 2008

ΕΕΓΑ-ΑΣΤΗΡ: Βίοι παράλληλοι (;)

Στον δρόμο της Εθνικής Ασφαλιστικής θα βαδίσει ο Αστέρας, ξενοδοχειακός βραχίονας του ομίλου. Τουλάχιστον αυτό εκτιμούν παράγοντες της αγοράς, οι οποίοι αναγνωρίζουν αρκετές ομοιότητες στην προωθούμενη πώληση της Ασφαλιστικής σε ξένο στρατηγικό επενδυτή και στην αύξηση εκατό εκατομμυρίων ευρώ που προχωρά η Εθνική στον Αστέρα.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν πως ο τραπεζικός όμιλος ξεκίνησε στην ΕΕΓΑ με αύξηση μετοχικού κεφαλαίου 128 εκατομμυρίων ευρώ (αποφασίστηκε από τη Γ.Σ. στις 2/1/05 και πραγματοποιήθηκε την περίοδο από τις 21/11/05 έως τις 5/12/05). Με τη διαδικασία η συμμετοχή του ομίλου, που κάλυψε σχεδόν εξολοκλήρου την ΑΜΚ, διαμορφώθηκε στο 77% περίπου.

Στις 24/9/07 το Δ.Σ. του ομίλου ανακοίνωσε προαιρετική δημόσια πρόταση 5,5 ευρώ ανά μετοχή για το 23,08% του Μ.Κ. της ΕΕΓΑ. Το ίδιο σώμα έκρινε εύλογο το τίμημα και η σχετική διαδικασία ολοκληρώθηκε σε τιμές μάλλον αποτρεπτικές για το ευρύτερο επενδυτικό κοινό. Σημειωτέον πως ενδιάμεσα ο όμιλος είχε εκφράσει αρχικά (τον Νοέμβριο του '06) την πρόθεσή του να μην προχωρήσει στην πώληση της ΕΕΓΑ (και της Bank of Athens στη Νότιο Αφρική). Η επόμενη (στις 5/6/07) και επισήμως. Η συνέχεια είναι γνωστή.

Στην περίπτωση του Αστέρα, ο όμιλος που ελέγχει άμεσα το 78,06% προχωρά σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου 99,6 εκατομμυρίων ευρώ, με δικαίωμα προτίμησης υπέρ των παλαιών μετόχων, σε αναλογία μία νέα κοινή προς κάθε δύο παλαιές και με τιμή διάθεσης τα 4,68 ευρώ.

Και στην περίπτωση του Αστέρα, η τρέχουσα τιμή της μετοχής λειτουργεί αποτρεπτικά για ενδεχόμενη συμμετοχή του επενδυτικού κοινού (θεωρητικά, η ελεύθερη διασπορά είναι 21,94%). Στην αγορά προεξοφλείται πως ο όμιλος θα καλύψει και αυτή την ΑΜΚ, ανεβάζοντας κι άλλο τη συμμετοχή του και υποβάλλοντας στη συνέχεια προαιρετική δημόσια πρόταση για το υπόλοιπο.

Έτσι, πετυχαίνει να βγάλει από το… ταμπλό τη θυγατρική της σε κεφαλαιοποίηση χαμηλότερη από αυτήν στην οποία αποτιμά στη συνέχεια, επιδιώκοντας την πώλησή της σε στρατηγικό εταίρο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v