Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μιχαήλ Γελαντάλις

Στη θέση του Εκηβόλου
ο Μιχαήλ Γελαντάλις

Αποποίηση ευθυνών
Σεπ 19 2008

«Οι ανοιχτές πωλήσεις κρατούν ώριμο το ΧΑ»

Εξαιρετικά ενδιαφέρουσα, κυρίως… πρωτότυπη, η προσέγγιση της αγοράς Παραγώγων όπως επιχειρείται από τον Βασίλη Γεώργα στη σημερινή «Ελευθεροτυπία» (19/9). Σύμφωνα με τον καλό συνάδελφο, η άκρως κερδοσκοπική πρακτική του short selling αποτέλεσε το σωσίβιο ώστε το Χρηματιστήριο Αθηνών να κρατηθεί και το 2008-09 στον «αφρό» των ανεπτυγμένων ευρωπαϊκών αγορών.

Ως γνωστόν, ο οίκος αξιολόγησης Financial Times γνωστοποίησε χθες πως το Χ.Α. δεν υποβαθμίζεται, ωστόσο παραμένει υπό παρακολούθηση μέχρι την επόμενη αξιολόγηση τον Μαρτίου του '09. Οι αρχές απελευθέρωσαν και απλοποίησαν κυρίως τη διαδικασία του short selling και της δυνατότητας δανεισμού μετοχών προς πώληση σε μία περίοδο όπου οι μεγαλύτερες αγορές στον κόσμο με οδηγό τη Wall Street θέτουν όλο και αυστηρότερους περιορισμούς.

Αποτελεί κοινή εκτίμηση ότι η ελληνική αγορά Παραγώγων είναι η πιο ανεπτυγμένη μεταξύ των χρηματιστηρίων της ευρωπαϊκής περιφέρειας με καλή λειτουργία και, το σημαντικό, χωρίς υποχρέωση παροχής -από τον Απρίλιο- στοιχειώδους ενημέρωσης για τις συναλλαγές που πραγματοποιούνται μέσω ανοιχτών πωλήσεων. «Υπαίτια» λοιπόν τα Παράγωγα και το short και ο δανεισμός και οι ανοιχτές πωλήσεις δανεισμένων τίτλων, αλλά έτσι το Χ.Α. παραμένει στην κατηγορία των ανεπτυγμένων.

Όμως έτσι αποφεύγεται το ενδεχόμενο της υποβάθμισης της αγοράς μας, που θα σήμαινε την… αυτόματη αποχώρηση κεφαλαίων τα οποία επενδύουν σε αγορές αυτής της κατηγορίας. Και όπως υπολογίζουν παράγοντες της αγοράς πρόκειται για κυρίως συντηρητικά κεφάλαια (υπάρχουν και τέτοια), αμυντικά, κεφάλαια ασφαλιστικών ταμείων που, όσο και αν διαβάζεται περίεργο, έχουν βρει καλή άκρη στο Χ.Α. Και αρκετά εξ αυτών, που τοποθετούνται σε βάθος 4ετίας - 5ετίας, μπορεί να μετρούν ακόμη και σε αυτές τις τιμές κέρδη.

Το τι θα μπορούσε να σημαίνει η αποχώρηση μέρους αυτών των κεφαλαίων, συμπληρώνουν οι ίδιες πηγές, καλό θα ήταν να μην το σκεφτόμαστε, καθότι αναφέρονται σε θέσεις τουλάχιστον πέντε (5) δισ. ευρώ. Να φανταστούμε πέντε δισ. προς την έξοδο; Καλύτερα όχι!

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v