Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μιχαήλ Γελαντάλις

Στη θέση του Εκηβόλου
ο Μιχαήλ Γελαντάλις

Αποποίηση ευθυνών
Σεπ 23 2008

ΕΧΑΕ και επενδυτικές: Ο θάνατός σου η ζωή μου;

Ενισχύεται και μάλιστα με αυξανόμενες συναλλαγές η αποτίμηση των Ελληνικών Χρηματιστηρίων, με τη μετοχή να ανασύρεται από το προ μηνός "χαμηλό" των 7,10 ευρώ.

Είναι ενδεικτικό πως η απόδοση για τη μετοχή των ΕΧΑΕ ανακάμπτει 21,6%, ενώ μόνο στις πέντε τελευταίες συνεδριάσεις έχουν πραγματοποιηθεί συναλλαγές συνολικής αξίας περίπου 22 εκατ. ευρώ.

Η εξήγηση που δίνεται από ανθρώπους της αγοράς είναι πως, πέρα από τη δραματική υποχώρηση (η μετοχή εξακολουθεί να… χάνει 63,7% από την αρχή του έτους), τα ΕΧΑΕ ευνοούνται από τις τελευταίες εξελίξεις στον κλάδο των επενδυτικών τραπεζών.

Η κατάρρευση του συστήματος στις ΗΠΑ, οι επιδράσεις που αναμφίβολα αγγίζουν και τον ευρωπαϊκό κλάδο και η στροφή προς συντηρητικότερες τακτικές από τις κεντρικές εξουσίες, κατ' επέκταση και προς επίσημους (κυρίως κρατικού χαρακτήρα) φορείς λειτουργούν υπέρ των ευρωπαϊκών… ΕΧΑΕ.

Η κατάρρευση του τραπεζικού επενδυτικού συστήματος επιφέρει εκ των πραγμάτων δραματικές μεταβολές και στον χώρο που αφορά στις χρηματιστηριακές πλατφόρμες. Αρκεί μόνο να αναφερθούν οι συνιστώσες της περιβόητης πλατφόρμας Tιρκουάζ για να αποδοθεί το μέγεθος του προβλήματος.

Citigroup, Merrill Lunch, Morgan Stanley, Goldman Sachs, Deutsche Bank, UBS και Credit Suisse είναι οι φορείς που ήθελαν ακόμη περισσότερη αδιαφάνεια και ασυδοσία στις κινήσεις τους. Και το… ιλαρόν είναι πως και από ελληνικής πλευράς είχαν δοθεί διαπιστευτήρια για συμμετοχή σε όλες αυτές τις πλατφόρμες και… μαύρες δεξαμενές.

Χα! Το παλαιό τραπεζικό σύστημα εκδικείται, ξαναμαζεύοντας τη ρευστότητα από τις επενδυτικές, τα κάθε λογής χαρτοφυλάκια που με σημαία τον… άκριτο δανεισμό και υπερμόχλευση έστησαν την τελευταία φούσκα.

ΣΗΜ. 1. Με αφορμή εύστοχη παρατήρηση του συναδέλφου (και φίλου της στήλης) Βασίλη Γεώργα, "στήθηκε" η σημερινή αναφορά μας. Και με ερέθισμα το γλαφυρό Εγερτήριο του Νίκου Γ. Δρόσου για "flagging και πάσης Ελλάδος" και την εξαιρετικά χρήσιμη προειδοποίηση του Nouriel Roubini για τα επόμενα χτυπήματα της κρίσης.

ΣΗΜ. 2. Θεωρεί το σύστημα επαρκείς τις εξηγήσεις και τα στοιχεία που δίνονται αναφορικά με τις πιθανές επιδράσεις της πτώχευσης της Lehman στα της αγοράς μας; Εάν ναι, το επενδυτικό κοινό χρειάζεται… μεγέθη και… αριθμούς. Ειδάλλως, θα πληρώνουμε πάλι την τακτική…στρουθοκαμήλου που είχε ακολουθηθεί και με τα ομόλογα και με την εκδήλωση της κρίσης, πριν από έναν χρόνο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v