Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μιχαήλ Γελαντάλις

Στη θέση του Εκηβόλου
ο Μιχαήλ Γελαντάλις

Αποποίηση ευθυνών
Σεπ 24 2008

Μαζέψτε τους υποτιμητές στον ΟΤΕ!

Έχει παραγίνει το κακό με τις ανοιχτές πωλήσεις και τις στημένες ρευστοποιήσεις μεγάλων θέσεων σε δεικτοβαρή χαρτιά σε καίριες στιγμές της συνεδρίασης. Κινήσεις που συνιστούν χειραγώγηση, που δεν μπορεί να περνούν απαρατήρητες από τις εποπτικές αρχές, καθώς σχεδόν επί καθημερινής βάσεως «στοχοθετούνται» άλλοτε η Εθνική, άλλοτε η ΔΕΗ, συχνά η Eurobank ή άλλες μετοχές του 20άρη.

ΟΜΩΣ, εκεί που το ασύδοτο παιχνίδι των γνωστών-αγνώστων έχει ξεπεράσει κάθε όριο ανοχής, αντοχής και δεοντολογίας είναι στην περίπτωση του ΟΤΕ. Η αγορά βοά για ονόματα, γνωστά-άγνωστα κέντρα, εντολές που δίνονται στη διαδικασία της δημοπρασίας σε απευθείας γραμμή «στημένου πωλητή - στημένου αγοραστή» από τον ίδιο εντολέα!

Σε ποιο βαθμό είναι βάσιμα ή όχι όλα αυτά θα έπρεπε να αποτελεί κύριο μέλημα της εποπτείας. Ενδείξεις υπάρχουν καθημερινά, αποδείξεις επιχειρείται να συγκεντρωθούν, να τεκμηριωθούν. Και αν νομίζετε ότι το θέμα είναι μικρής σημασίας, κάνετε λάθος.

Το θέμα με το ξεπούλημα της μετοχής του ΟΤΕ, το ανηλεές σφυροκόπημα με ανοιχτές - δανεισμένες θέσεις έφτασε πολύ, μα πολύ ψηλά. Και απ' ό,τι μαθαίνουμε έγιναν οι πρώτες συστάσεις. Για να δούμε, από σήμερα...

Αυτό γιατί δεν είναι δυνατόν, για παράδειγμα, την προηγούμενη εβδομάδα να πραγματοποιούνται συναλλαγές ενός και ενάμιση εκατομμυρίου μετοχών σε έξι ώρες συνεδρίασης και ακριβώς στη δημοπρασία να «χώνονται» ανοιχτά 500χίλιαρα σε εξόφθαλμα χαμηλότατες τιμές.

Το πού αποσκοπούν τα… καλόπαιδα είναι θέμα της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς να το βρει. Στοιχεία προφανώς έχει ή μπορεί να βρει εάν ψάξει. Και εν πάση περιπτώσει προσωπικά ο πρόεδρος της Ε.Κ. είχε προειδοποιήσει παλαιότερα πως εάν χρειαστεί μπορεί να φτάσει μέχρι τον τελικό πελάτη.

Στις ΗΠΑ φρόντισαν ανάλογες πρακτικές να τιμωρούνται παραδειγματικά, οι μεσάζοντες να είναι υπόχρεοι για κερδοσκοπικές κινήσεις πελατών τους και οι καταθέσεις τους να δίνονται ενόρκως.

Μαζέψτε τα… καλόπαιδα και θα σας βγάλει το… καπέλο η αγορά.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v